latinica  ћирилица
23/04/2021 |  11:42 | Autor: SRNA

Milunović: Ni Savjet bezbjednosti UN niti Hag nisu pozvali Hrvatsku na odgovornost

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da Haški tribunal nikada nije otvorio intenzivnu istragu o zločinima nad civilnim stanovništvom i etničkom čišćenju Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta u zapadnoj Slavoniji tokom akcije "Bljesak" 1995. godine niti je Savjet bezbjednosti UN ikad pozvao na odgovornost Hrvatsku.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

Milunović, koji je i predsjednik Odbora, podsjetio je da su u ovoj akciji 1. maja 1995. godine, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih ubijena 284 lica, od čega 107 civila, među kojima 12 djece i 44 žene.

- Na ovim prostorima je živjelo oko 15.000 Srba koje su 1. maja 1995. godine napale jake vojno-policijske snage Hrvatske koje su brojale oko 16.000 vojnika. S druge strane Vojska Republike Srpske Krajine je imala oko 4.000 boraca i nije mogla da pruži adekvatan otpor jer je to bila zaštićena zona i teško naoružanje krajinske vojske bilo je na čuvanju kod Unprofora - rekao je Milunović na konrefenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Unprofor je bio i obavezan da štiti zaštićenu zonu UN, ali to nije učinio, te je propustio hrvatske vojno-policijske snage koje su svim raspoloživim sredstvima dejstvovale po dijelovima Zapadne Slavonije i Republike Srpske.

Milunović je rekao da Haški tribunal nikada nije otvorio intenzivnu istragu o ovim zločinima nad civilnim stanovništvom i etničkom čišćenju Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta.

- Savjet bezbjednosti UN nikada nije pozvao na odgovornost Hrvatsku iako je napala zaštićenu zonu organizacije kojoj je i sama pripadala - naglasio je Milunović.

On je najavio da će sutra u Gradišci, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, biti obilježeno 26 godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak".

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić rekao je da je u 10.30 časova predviđeno otkrivanje novoizgrađenog spomen-obilježja u Gradišci posvećenog ubijenim civilima i vojnicima Zapadne Slavonije.

- U 10.40 časova biće osveštano spomen-obilježje i služen pomen poginulim, a u 10.50 časova planirano je polaganje vijenca i cvijeća - rekao je Graonić i dodao da će obilježavanje biti organizovano uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

On je naglasio da će obilježavanju prisustvovati predstavnici najviših institucija Srpske, grada Gradiške, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te predstavnici Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije.

Hrvatske vojno-policijske snage 1. i 2. maja 1995. godine izvele su akciju "Bljesak" u kojoj je protjerano 15.000 Srba.

Za ove zločine niko nije odgovarao.

Savjet bezbjednosti UN nije pokrenuo pitanje sankcija za Hrvatsku, koja je kao članica Ujedinjenih nacija izvršila agresiju na zonu pod zaštitom te organizacije.