latinica  ћирилица
23/04/2021 |  13:48 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

Prioritet izgradnja auto-puta Rača - Bijeljina

Direktor Јavnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić rekao je danas da je pri kraju eksproprijacija zemljišta za izgradnju prioritetne dionice auto-puta od Rače do Bijeljine.
Direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić - Foto: Screenshot
Direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan TopićFoto: Screenshot

Topić je rekao da je uporedo sa eksproprijacijom zemljišta raspisan i javni poziv za ponudu zainteresovanih kompanija za finansiranje, projektovanje i izgradnju auto-puta od Vukosavlja do Rače.

On je na konferenciji za novinare u Laktašima rekao da je ova dionica podijeljena u tri lota - Vukosavlje - Brčko, Brčko - Bijeljina i Bijeljina - Rača.

Topić je naveo da je završena izgradnja auto-puta do Kladara kod Doboja, te dodao da se radi dio koridora Pet ce prema jugu do Doboja i do entitetske granice.

- U pregovorima smo sa Evropskom investicionom bankom za kredit za izgradnju dijela auto-puta od Kladara prema sjeveru i Vukosavlja dužine 35 kilometara i ovog ljeta bi trebalo da provedemo tender za izvođača radova - rekao je Topić.

On kaže da je plan da do kraja ove godine biti potpisani sporazumi da bi na proljeće krenuli sa radovima.

Topić je rekao da je cilj da u naredne dvije godine krene izgradnja auto-puta prema Srbiji na svim dionicama da bi 2025. godine taj projekat bio potpuno završen.

On je naveo da radovi na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške idu planiranom dinamikom i da bi most trebalo da bude završen do roka, odnosno do proljeća iduće godine.