latinica  ћирилица
23/04/2021 |  15:26 | Autor: SRNA

Fond solidarnosti: Djeca liječena u Srbiji, Italiji, Njemačkoj, Turskoj...

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u prošloj godini za liječenje i dijagnostiku 107 djece u inostranstvu izdvojio je oko 6,1 milion KM, a djeca su upućivana u zdravstvene ustanove u Srbiji, Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Španiji, Češkoj, kao i u drugim referentnim svjetskim klinikama.
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece -
Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljele djece

U Izvještaju o radu i izvršenju Rebalansa finansijskog plana ove ustanove za prošlu godinu, koji je usvojila i Vlada Republike Srpske, navedeno je da su najčešći razlozi za upućivanje na liječenja u inostranstvo intervencije u okviru liječenja djece oboljele od malignih bolesti, rijetkih bolesti, transplantacija, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka, srca i drugih oboljenja, rečeno je Srni u Fondu.

Osim toga, Fond solidarnosti u prošloj godini, donio je odluku da sve tok traje vanredna situacija izazvana zbog pandemije virusa korona finansira i dodatne troškove, poput putnih troškova, smještaja, refundacije kupljenih medicinskih sredstava, lijekova.

- Usvajanjem ove odluke, Fond solidarnosti već godinu dana finansira veći obim prava, a sve s ciljem da se porodicama koje se sa bolesnim djetetom nalaze u inostranstvu obezbijedi nesmetan povratak kući, ostanak u bolnici ili ostanak u gradu /zemlji/ u kojoj su se zatekli zbog liječenja djeteta - konstatovano je u ovom izvještaju.

U prošloj godini uspostavljena je i saradnja sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, posebno u Turskoj i Njemačkoj koji su na raspolaganju porodicama koje odlaze u te zemlje na liječenje.

U izvještaju je navedeno da je to posebno značajno, jer su konzuli iskazali spremnost u pronalaženju najboljih bolnica za djecu iz Republike Srpske u slučaju potrebe za njihovim liječenjem u Turskoj i Njemačkoj.

Osim toga, Fond solidarnosti je u svakodnevnom kontaktu sa roditeljima bolesne djece, ali i sa zdravstvenim ustanovama u inostranstvu, te je u protekloj godini u skladu sa epidemiološkom situacijom organizovano nekoliko posjeta porodicama djece koja su se liječila u inostranstvu.

Takođe, zahvaljujući dobroj saradnji sa zdravstvenim ustanovama u inostranstvu na jednostavniji način su se savladale sve prepreke koje su izazvane pandemijom virusa korona i drugačijim načinom rada zdravstvenih ustanova, ističu iz Fonda.

U Izvještaju je navedeno da je i u prošloj godini nastavljena saradnja sa Društvom psihologa Republike Srpske, na način da je Fond solidarnosti podržao akciju Društva za vrijeme pandemije u vezi sa očuvanjem mentalnog zdravlja posebno osjetljivih kategorija društva.

Iz Fonda podsjećaju da je Društvo psihologa na raspolaganju i roditeljima djece koji se liječe u inostranstvu tako što im pružaju besplatnu stručnu pomoć ukoliko im je potrebna.

Izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa finansijskog plana – budžeta ove ustanove za prošlu godinu, nakon što ga je usvojila Vlada Srpske, razmatraće i Narodna skupština Republike Srpske.