latinica  ћирилица
23/04/2021 |  17:34 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Košarac: Istrajaćemo na stavu Srpske o zaštiti domaće poljoprivrede (VIDEO)

Zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje uvođenjem carina i prelevmana na uvoz svježeg i rashlađenog mesa stav je Republike Srpske koji zlonamjerno podrivaju iz Federacije BiH.
Staša Košarac u Bijeljini - Foto: SRNA
Staša Košarac u BijeljiniFoto: SRNA

Oni priželjkuju formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac tokom posjete domaćinstvu Miladina Petrića u semberskom selu Magnojević.

Uzgajanje svinja je tradicija u semberskom selu Magnojević gdje na području od pet kilometara vrijedni domaćini godišnje proizvedu 45.000 tovljenika.

Јedan od njih je i Miladin Petrić koji je držao i goveda, ali zbog problema sa plasmanom taj broj je sa 350 smanjio, i sada ima 85 teladi i oko 3.000 svinja. Njegovi gubici na dnevnom nivou iznose od 600 do 700 maraka.

- Imam od dvije do 3.000 grla svinja i to stalno ide tako. Sada ako se nastavi ova korona i agonija moraću to da redukujum. Ne vjerujem da ću morati da uništim potpuno, ali nekih 70 do 80 odsto - kaže Petrić.

Nakon obilaska imanja ovog vrijednog domaćina ministar Košarac istakao je da poljoprivrednici u Srpskoj imaju podršku, te da je primarna proizvodnja u Srpskoj bolje organizovana nego u Federaciji BiH i da se ulažu svi napori da domaća proizvodnja bude zaštićena. On je rekao da je zlonamjerno postupanje Federacije BiH u ovoj oblasti vidljivo u glasanju u Savjetu ministara o odluci o uvođenju carine i prelevmana.

- Јer je stav Republike Srpske da je neophodno uvesti zaštitne mjere, prelevmane i carine za uvoz svježeg i rashlađenog mesa iz jednog prostog razloga, što danas jedino u BiH možete da uvozite iz EU i ne plaćate ništa, pri čemu je sav teret na našim farmerima i institucijama Srpske, jer je poljoprireda primarna nadležnost entiteta - smatra Košarac.

Tražiće iduće sedmice sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Јohanom Satlerom, jer je nedopustivo da se onemogućavaju pregovori sa Evropom u vezi sa uvođenjem carine i prelevmana koje imaju sve zemlje u okruženju.