latinica  ћирилица
23/04/2021 |  17:39 | Autor: SRNA

Petrović: Ugljevička termoelektrana - najveći proizvođač struje u Srpskoj

Rudnik i termoelektrana /RiTE/ Ugljevik je najvažniji energetski objekat u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske i najveći proizvođač električne energije u Srpskoj, izjavio je generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović tokom današnje posjete RiTE Ugljevik, gdje se uvjerio u to kako teče redovni godišnji remont Termoelektrane.
RITE Ugljevik - Foto: RTRS
RITE UgljevikFoto: RTRS

- Ovaj remont se radi u pravom trenutku jer se desilo znatno oštećenje dijafragme fiksnog elementa na parnoj turbini i da se nije izašlo iz sistema došlo bi do havarije na turbini. Zato se u remont ušlo desetak dana ranije iako je grijna sezona trajala u Ugljeviku. U tom smislu želimo i da damo obrazloženje građanima ove opštine jer je došlo do ranijeg prekida grijanja - rekao je Petrović novinarima.

Prema njegovim riječima, RiTE Ugljevik ostvaruje sve planove proizvodnje, otkrivke i količine uglja koji je neophodan za proizvodnju.

- Ovaj objekat ima najsavremeniji sistem za odsumporavanje dimnih gasova u koji je Elektroprivreda Republike Srpske putem japanskog kredita realizovala 90 miliona evra i taj sistem imamo u funkciji. To je sistem koji zadovoljava sve evropske norme po pitanju emisije štetnih čestica i zaštite životne sredine i zato RiTE ima sigurnu budućnost - istakao je Petrović.

Direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je da je planirano da remont bude završen u roku od 50 dana, te izrazio uvjerenje da će se završiti i ranije.

- Remont je neophodan da bi dobro funckionisala termoelektrana, da bi imali stabilnu proizvodnju i rad samog bloka. Predviđamo da ćemo se do 17. maja vratiti u sistem proizvodnje - naveo je Stojanović.

Rukovodilac Radne jedinice Termoelektrana Žarko Novaković naglasio je da je ovogodišnji remont i te kako značajan zato što je prethodne tri godine godišnji remont trajao po 25 dana, a ovogodišnji 50.

- Trenutno imamo radove na blokovskom postrojenju, generatoru, turbinskom postrojenju do elektrofilterskog postrojenja, kao i veliki posao zamjene elektroopreme u polju 64. Efekti ovog remonta trebaju da se ogledaju u zamjeni cijevnog sistema ložišta, podizanju pouzdanosti radu i smanjenju izlazaka Termoelektrane Ugljevik - precizirao je Novaković.

On je dodao da je na remontu angažovano više od 20 firmi izvođača sa oko 500 radnika.