latinica  ћирилица
23/04/2021 |  19:27 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

"Banija u srcu": Uručena pomoć Srbima povratnicima (VIDEO)

Članovi banjalučkog Udruženja krajiški kulturni centar "Sveti Sava" posjetili su šesnaest najugroženijih porodica Srba povratnika u okolini Petrinje i Gline, i uručili im finansijsku pomoć prikupljenu u okviru humanitarne akcije "Banija u srcu".
Pomoć Baniji - Foto: RTRS
Pomoć BanijiFoto: RTRS

Ova pomoć od velikog je značaja za Srbe povratnike, koji su u razornom zemljotresu ostali bez domova.

Silvana Plavljanić iz mjesta Јošavica u Petrinji kaže da je njena kuća u zemljotresu stradala i da je sa porodicom trenutno u kamp kućici i kontejneru.

Zemljotres je Silvanu, njenu 65-ogodišnju majku i 12-ogodišnju kćerku ostavio bez ičega. Uspjeli su da spasu dio namještaja, i ono što je najvažnije - stoku, od koje žive. Ni sami ne znaju kako dalje, međutim, ne žele da se predaju. Zbog toga, pomoć koju su dobili od Krajiškog kulturnog centra "Sveti Sava" od neprocjenjivog je značaja.

- Obnova će teći jako sporo. Udaljeni smo od grada koji je nažalost i razrušen. To se neće brzo obnoviti, tako da nam svaka pomoć dobro dođe - napominje Plavljanićeva.

U zemljotresom razorenim banijskim selima teško se živi. Pomoć je potrebna mnogima. Ljubica Popović iz Luščana ostala je bez dvije kuće. Digla je kredit kako bi jednu od njih renovirala. Dobijena pomoć će joj, kaže, u ovoj situaciji i te kako dobro doći.

- Pomoć mi znači dosta. Nešto ću s ovim novcima uraditi - ističe Popovićeva.

Humanitarnoj akciji "Banija u srcu" odazvali su se mnogi. Prikupljeno je 11.500 hiljada evra. Taj novac je, po preporuci nadležnih parohijskih sveštenika i lokalnih udruženja u Glini i Petrinji, dodijeljen najugroženijim porodicama, porodicama s djecom i onima kojima su kuće srušene.

- Banjaluka hoće da pomogne kao i Republika Srpska. Skupili smo novac i od srca ga dajemo svim ljudima na Baniji. To i jeste naša misija i naša zadaća, jer mi i jesmo udruženje Srba izbjeglih iz Republike Srpske Krajine i Hrvatske - napominje predsjednik Udruženja krajiški kulturni centar "Sveti Sava" iz Banjaluke Dragan Krošnjar.

Gorana Samardžija sekretar Udruženja krajiški kulturni centar "Sveti Sava" ističe zahvalnost svim medijima koji su ih podržali, posebno Radio televiziji Republike Srpske koja im je ustupila medijski prostor, gdje se u eter pustio humanitarni broj, na koji su uplaćena velika novčana sredstva.

Osim humanitarnitarnim radom, Udruženje krajiški kulturni centar "Sveti Sava" bavi se njegovanjem i promovisanjem kulture i tradicije Srba izbjeglih iz Hrvatske.