latinica  ћирилица
23/04/2021 |  19:44 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

I danas reagovanja zbog Stanivukovićeve bubice za snimanje (VIDEO)

Zbog bubice za snimanje na reveru sakoa gradonačelnika Banjaluke, na sastanku sa predsjednikom Srbije i zvaničnicima Srpske, bruje domaći ali i regionalni mediji.
Vučić i Stanivuković  (foto: A. Čavić) -
Vučić i Stanivuković (foto: A. Čavić)

Zbog diplomatskog gafa, iznenađeni su i u PDP-u. Bar tako tvrdi izvor SRNE iz visokih krugova PDP-a. Takve navode za našu Televiziju demantovao je zamjenik predsjednika ove stranke, Nenad Vuković. Kako god, struka ocjenjuje da bi sve trebalo da istraže nadležne institucije i utvrde da li je riječ o krivičnom djelu. Podsjećaju da je neovlašćeno audio i video snimanje sagovornika bez njegovog znanja - krivično djelo!

Da li je gradonačelnik Draško Stanivuković svjesno snimao državni vrh Srpske i Srbije ili je zaboravio da skine bubicu sa revera zbog prethodnog obraćanja sa govornice na svečanoj akademiji - trebalo bi da utvrde policija i Tužilaštvo.

Predrag Ćeranić stručnjak za bezbjednost događaj iz Banskog dvora posmatra sa dva aspekta, pravnog i etičkog. Kada je riječ o prvom, kaže da je sada sve na MUP-u i Tužilaštvu da ispitaju da li je riječ o krivičnom djelu.

- Iz člana 174 stav 1 Krivičnog zakona Srpske snimanje sagovornika bez njihovog znanja, prema krivičnom zakonu Srpske krivično je djelo, za koje je zakonom zaprijećena novčana kazna, ili do godinu zatvora - rekao je Ćeranić.

Etički je nepristojno, ocjenjuje Ćeranić i podsjeća na neke slučajeve prisluškivanja. Zamjera što se gotovo nikad do kraja ne istraže, jer se o njima govori sedam dana, a onda ih dnevno-politički događaji potisnu u drugi plan. Ocjenjuje da slučaj ima međunaradni karakter, jer je riječ o sastanku državnika dvije zemlje. Da se to desilo u Evropskoj uniji, podsjeća - prisluškivač bi odmah bio uhapšen.

Da li će se u slučaj uključiti Okružno tužilaštvo? Na ovo pitanje odgovorili su nam da će u narednom periodu, zajedno sa MUP-om utvrditi da li je riječ o krivičnom djelu.

Bivši diplomata iz Srbije Vladislav Јovanović, držeći se zakona, kaže da postoje dvije mogućnosti: namjerno prisluškivanje ili je riječ o gradonačelnikovoj nehatu.

- Nepažnja koju je pokazao time što je tu bubicu, koja mu je kako kaže ranije prikačena, nije skinuo, opet pokazuje da nije bio dovoljno smotren kada je dolazio na jedan tako važan i obezbjeđen događaj - smatra Јovanović.

Slučaj bubica, za našu Televiziju, komentarisao je i jedan od učesnika sastanka, Milorad Dodik, rekavši da Draško Stanivuković ima pogrešno poredane prioitete. Ne razumije šta je Stanivuković htio tim da postigne.

- Ako je želio da izvede predstavu, kaže, morao je da zna da se sa državnim vrhom ne može igrati - poručio je Dodik.

Nakon slučaja bubica redakciji Srne javio se jedan od visokih funkcionera PDP-a. Razočaran gradonačelnikovim ponašanjem, kaže, da zbog neodgovornog i nezrelog ponašanja, ali i samopromocije, Stanivuković opstruiše dio rukovodstva vlastite stranke.

Iz PDP-a za našu Televiziju demantuju navode o razdoru unutar stranke! Lopticu pokušavaju da ubace u teren političkih oponenata, jer im navodno smeta dobar rejting Stanivukovića i Trivićeve. Јavnost već bruji da se između njih dvoje vodi "mrtva" trka za kandidaturu za predsjednika Republike na narednim Opštim izborima.

- Vladajući su se uplašili jer su svjesni da im pada rejting. Stanivuković i Trivićeva imaju najbolje rejtinge i zato su baš njih izabrali - smatra Vuković.

To što u PDP-u prećutkuju otkriva jedan od najbližih Stanivukovićevih saradnika Nebojša Vukanović.

Na svom blogu zamjerio je Stanivukoviću na njegovoj samovolji. Povrijeđeni Vukanović se žalio zašto ga njegov "saborac" nije pozvao na obilježavanje Dana grada. Јoš više ga je povrijedilo to što je, dan uoči sastanka opozicije na Јahorini, Stanivuković predstavio sebe i Milana Miličevića kao najbolje kandidate za dvije pojedinačne funkcije za predstojeće izbore - predsjednika i srpskog člana Predsjedništva. To je za Vukanovića pokušaj njegove eliminacije iz utakmice za najviše funkcije.

Požalio se Vukanović da je zbog Stanivukovića otišao u Austriju da moli Davora Dragičevića da prestane kritikovati Stanivukovića prije izbora kako mu ne bi narušio ugled. A sad mu "saborac" tako vraća!

Slučaj bubica odjeknuo je regionom. Tako je i predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović na društvenim mrežama ostavio komentar, na gaf gradonačelnika Banjaluke, istakavši da je mnogo djece u politici.