latinica  ћирилица
23/04/2021 |  20:27 ⇒ 24/04/2021 | 07:44 | Autor: RTRS

Dodik: Posjeta rukovodstva Srbije važan trenutak za Srpsku (VIDEO)

Činjenica da je na najvišem nivou, što inače nije praksa, rukovodstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednicom Vlade Anom Brnabić, predsjednikom Parlamenta Srbije Ivicom Dačićem, došlo u Banjaluku, je veoma važan trenutak za Republiku Srpsku - rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostujući u emisiji Aktuelno naše televizije.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- To je bio izuzetno uspješan dan gdje su se na sastancima koje smo održali što na posebnim sastancima, a i na zajedničkoj kroz Savjet za implementaciju Sporazuma o specijalnim vezama operacionalno raziješili sva pitanja - rekao je on.

Dodik je zahvalio Srbiji jer vodi računa o Srpskoj, čemu posebno doprinosi Vučić kao predsjednik Srbije, koji podržava brojne projekte podrške lokalnim zajednicama, ali i velike projekte poput izgradnje hidroelektrana na rijeci Drini, aerodroma u Trebinju, auto-puta koji će spojiti Banjaluku i Beograd i slično. 

- Јedan od važnijih projekata je i izgradnja gasovoda koji će se konektovati na mrežu gasovoda Srbije, negdje kod Bijeljine. Planiramo da uz autoput otvorimo i koridor sa gasnim cijevima koji treba da ide prema Bijeljini, Doboju, Banjaluci i to da se rašire u Srpskoj - rekao je Dodik.

Istakao je da su to kapitalne stvari na kojima se trenutno radi.

- Kada je riječ o aerodromu u Trebinju, juče je definisano da Srbija učestvuje sa 70-75 odsto, a ostalo Srpska. Siguran sam da će aerodrom biti izgrađen. O tome se već dugo priča, ali nikada nismo imali kvalitetne investitore. Sada je došlo do toga da se Srbija pojavila - rekao je Dodik.

Naglasio je da građani Trebinja i Hercegovine mogu biti sigurni da će aerodrom biti izgrađen.

- Јoš jedna važba priča je i izgradnja tri elektrane u sistemu Buk Bijela na Drini kod Foče. Planirano je da se nađemo  oko 20.maja i ozvaničimo početak radova. Na to se čekalo 45 godina. Narednih nekoliko godina oko Foče će biti najveća gradilišta - istakao je Dodik.

Kada je riječ o Banjaluci, Dodik je rekao da je Srbija učestvovala u mnogim projektima.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da je sa predsjednikom Srbije razgovarao i o pomoći nekoliko lokalnih zajednica u Srpskoj, gdje su na prvom mjestu Kostajnica i Kozarska Dubica, zatim Nevesinje, kao i Drvar.

Dodik je naveo da je Srbija imala interes da pomogne i opštinu u Federaciji BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, ali da sa druge strane nije pokazan interes za takvu saradnju.