latinica  ћирилица
24/04/2021 |  20:46 ⇒ 20:47 | Autor: SRNA

Bosanska Krupa: Osveštana spomen-ploča poginulim borcima

Spomen-ploča poginulim borcima 11. Krupske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske osveštana je danas u porti hrama Srpske pravoslavne crkve u Gornjim Petrovićima, opština Bosanska Krupa.
Bos.Krupa-  Osveštana Spomen-ploča - Foto: SRNA
Bos.Krupa- Osveštana Spomen-pločaFoto: SRNA

Spomen-ploču je osveštao paroh Miloš Crepulja.

Sekretar Boračke organizacije Krupa na Uni Rade Milešević rekao je Srni da je osveštana spomen-ploča za 26 poginulih boraca iz naselja Pučin, Zalin i Gornji Petrovići.

Milešević je rekao da su ranije osveštane spomen-ploče u hramovima u Radiću za 23 poginula borca, Vranjskoj za 19 poginulih boraca i tri civilne žrtve rata, Benakovcu za šest poginulih boraca, Јasenici za 30 poginulih boraca i četiri civilne žrtve rata i u Suvaji za 33 poginula borca i četiri civilne žrtve rata.

On je naveo da je u opštini Krupa na Uni izgrađeno centralno spomen-obilježje za 310 poginulih boraca 11. Krupske lake pješadijske brigade, gdje je i spomen-soba, te mjesna obilježja u Hašanima, Donjem Duboviku, Malom Duboviku, Srednjem Duboviku i Osretku.

Prema njegovim riječima, sva obilježja su podignuta uz podršku Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i opštine Krupa na Uni.

Malešević je rekao da su svim poginulim borcima ove brigade podignuti grobni spomenici, te da je resorno ministarstvo pomoglo porodicama poginulih boraca prilikom izrade grobnih obilježja.