latinica  ћирилица
26/04/2021 |  08:13 ⇒ 08:45 | Autor: RTRS

Kozara bogatija za još jednu uređenu planinarsku stazu

Planina Kozara bogatija je za još jednu uređenu planinarsku stazu. Izgradili su je vodiči Planinarskog saveza Republike Srpske uz finansijsku pomoć Ministarstva trgovine i turizma.
Nacionalni park Kozara - Foto: RTRS
Nacionalni park KozaraFoto: RTRS

Sedma uređena i obilježena planinarska staza na Kozari duga je šest kilometara. Proteže se od sela Gornja Lamovita, ide do Eko-centra Kanjon, a završava kod Planinarskog doma Previja.

- Staza je ukupne dužine, odnosno trajanja dva i po sata, šest kilometara je ukupna dužina staze. Vrlo je rekreatovna,  pogodna za sve ljude, ljubitelje prirode. Ovo su većinom radili vodiči u sastavu našeg saveza, atraktivna, tri mosta su urađena preko jedne rijeke - rekao je Ljubiša Aramanda predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske.

Predsjednik Planinarsko-skijaškog društvo Previja iz Lamovite Duško Blažić dodao je da je teren raznolik.

- Ima mnogo vode, mnogo šume, još uvijek očuvane šume, tako da je stvarno uživanje. Ne znate da li je ljepše ići prema gore ili prema dolje - rekao je Blažić.

U vrijeme pandemije virusa korona, jedna od rijetkih svijetlih tačaka je povratak prirodi, poručuju u Planinarskom savezu.

 - Staze se, kažu, najbolje održavaju, ako se što češće i stalno obilaze. Mislim da ćemo steći naviku da obilazimo ovu, ali ostale staze na Kozari, kojih ima već sada preko 300 kilometara i misli da ne trebamo daleko da idemo od ove naše Kozare, jer na njoj imamo sve i mnogo više nego što recimo imaju na drugim planinama - smatra Blažić.

Aramanda naglašava da je prevashodno zdravo da se dođe na Kozaru, da se prođe, da se vidi ne samo druženje ljudi, nego i ljekovito bilje, gljive.

- Sve što nađemo, znali u prirodi, sve je to zdravo i kvalitetno za naše zdravlje - dodao je on.

Uređenje staze trajalo je mjesec i po dana, a finansiralo ga je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, grantom od četiri hiljade KM.

- Vidimo i sredstva koja su data uložena su na odličan način. Prije svega planine i prirodne ljepote su nešto što i Ministarstvo i Vlada Republike Srpske podržava, čiji razvoj podržavamo i zaista smatramo da je to nešto što je vrijedno ulaganja. To su naši potencijali, ljepote Srpske, nešto što moramo iskoristiti u narednom periodu - naglasila je Suzana Gašić ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Planinaranje je sport kojim mogu da se bave svi uzrasti. Potrebna je relativno dobra kondicija i zdravstveno stanje, a dobrobiti su višestruke. U Planinarskom savezu Srpske poručuju da dolazak proljeća i ljepših vremenskih uslova omogućava dugotrajniji boravak u prirodi, koji oporavlja i tijelo i duh.