latinica  ћирилица
26/04/2021 |  12:55 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Pravosuđe BiH palo na ispitu - nema pravde za 88 stradalih Srba

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić rekao je danas da je pravosuđe BiH palo na ispitu jer gotovo tri decenije nema zadovoljenja pravde za 88 srpskih civila i boraca čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice otkrivene nakon oslobođenja ove opštine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Gradsko grobljeu u Brodu - Foto: SRNA
Gradsko grobljeu u BroduFoto: SRNA

Poslije ovoliko godina, gotovo 30, i da bude donesena neka presuda, pitanje je da li bi to bilo zadovoljavanje pravde s obzirom na to koliko je godina prošlo - izjavio je novinarima Vidić.

Vidić je rekao da je današnji datum opomena i sjećanje na ono što se dešavalo 1992. godine na području opštine.

- Može se reći da je Brod u to vrijeme bio grad logor - rekao je Vidić nakon što su na gradskom groblju u Brodu položeni vijenci za 88 srpskih civila i boraca.

On je dodao da je dužnost svih da monstruozni zločini nikada ne budu zaboravljeni i da djeca nauče šta se dešavalo da se takve stvari više nikada ne bi ponovile.

- Nadam se da ćemo od opštinske uprave u što skorije vrijeme na adekvatan način napraviti spomen-obilježje na ovom prostoru, što možemo učiniti za naše žrtve da ne budu zaboravljene - dodao je Vidić.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Radoslav Kokić istakao je da je na gradskom groblju vršena eshumacija iz jedne masovne grobnice koja je otkrivena u Brodu, i koja je ujedno i najveća.

- Bilo je pet većih masovnih grobnica, od kojih je na gradskom groblju najveća. Bilo je i 25 pojedinačnih iskopavanja u Brodu, a dio pojedinačnog iskopavanja je obavljan i u Slavonskom Brodu - u izjavi je Kokić.

On je dodao da je iz masovne grobnice na gradskom groblju obavljena ekshumacija posmrtnih ostataka, od kojih je jedno bilo bez glave.

- U prvoj eshumaciji identifikovana su 44 naša građanina koji su bili civili, a dio je bio mladih vojnika koji su se zadesili početkom rata. Od tada do danas potraga i dalje traje, identifikacija nije završena do kraja niti je utvrđen tačan broj civila, a računa se da je oko 150 ubijenih civila - dodao je Kokić.

Vijence ispred spomen-ploče položile su porodice ubijenih, načelnik opštine Zoran Vidić i predsjednik lokalne skupštine Aleksandar Kruškonjić, delegacija opštinske Boračke organizacije i predstavnci političkih partija.

Prema podacima Boračke organizacije Brod, u masovnoj grobnici na gradskom groblju, nakon oslobođenja ove opštine, pronađeno je 88 tijela ubijenih srpskih civila, boraca i vojnika ЈNA.

Prva ekshumacija urađena je od 26. aprila do 14. maja 1993. godine, kada su identifikovana 44 tijela.

Iz masovne grobnice nisu identifikovana 44 tijela koja su bila sahranjena na gradskom groblju pod oznakom "NN", a nešto kasnije ponovo su ekshumirana i prevezena u grobnicu u Banjaluku.

Boračka organizacija Brod postavila je spomen-ploču na mjestu masovne grobnice u martu 2000. godine.