latinica  ћирилица
27/04/2021 |  10:51 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Livno: Srpska porodica Kovačić u strahu od rušenja kuće (FOTO)

Srpska porodica Kovačić iz Livna ističe da će biti prinuđena da napusti svoj dom ukoliko gradske vlasti poruše pristup porodičnoj kući.
Livno, kuća porodiće Kovačić - Foto: RTRS
Livno, kuća porodiće KovačićFoto: RTRS

- Živimo u ovoj kući koju koristimo od 1966. godine zajedno sa vanjskim prostorom kojim prilazimo kući. Tu istu kuću otkupili smo 2000. godine. Od 2015. godine pokušavamo legalizovati kuću i otkupiti dvorište ispred, ali to nam je onemogućeno - rekla je Srni Vesna Kovačić.

Prema njenim riječima, "zahtjevi za legalizaciju se gube u opštini, prebacuju se sa jedne službe na drugu, odbijaju prihvatiti zahtjev i slično".

- Komšije s kojima dijelimo zid kuće, s kojima smo u odličnim odnosima, su uspjeli legalizovati svoju kuću i otkupiti dvorište. U nekom trenutku zemljište ispred naše kuće proglašeno je javnim putem, koji ne vodi nigdje, a o čemu mi nismo imali informacije - ispričala je Kovačićeva.

Kovačićeva tvrdi da su zaposleni u službama grada Livna rekli da, kako je navela, sporni prilaz kući nije njihov, te godinama osporavaju legalizaciju pristupa porodičnoj kući.

Dvorište kuće proglašeno javnim putem

- Plan je da se javni put gradi preko naše stare septičke jame. Ukoliko bageri budu prolazili tuda, postoji mogućnost da nam se uruši kuća, a u blizini se nalazi i izlaz iz atomskog skloništa. Napominjem da put ne vodi nikuda i ne ide do već postojećih javnih puteva - istakla je Kovačićeva i navela da je porodica bila prinuđena srušiti drvarnicu u dvorištu, jer su im nadležni, kako je istakla, prijetili i prekršajnim nalozima i kaznama.

Kovačićeva je rekla da su o svemu informisani institucija Ombudsmana i predstavnici Misije OEBS, kao i predsjednici Gradskog vijeća.

- Ovim slučajem mojoj se porodici zabranjuje imati normalan prilaz kući. Smatramo da su nam uskraćena prava. S obzirom na to da smo manjina u Livnu, jedina osnova za diskriminaciju koja je ovdje očigledna je vjerska, odnosno nacionalna pripadnost - naglasila je Kovačićeva.

Prema njenim riječima, podršku u njihovoj borbi protiv diskriminacije pružaju im stanovnici Livna - Bošnjaci i Hrvati.

Dvorište porodice Kovačić

- Ne možemo opstati ovdje na svome, na suptilan način nas protjeruju iako je rat završen. Prisiljeni smo napustiti vlastiti dom jer nemamo mira niti mogućnosti za normalan život - istakla je Kovačićeva.

Kovačići su naveli da su do sada tri puta pozivani kod pomoćnika gradonačelnika Ivanke Karaule gdje im je, kako kažu, nuđeno da potpišu dokument u kojem se odriču prilaza kući u korist formiranja javnog puta, što su oni odbili.

Na dva pitanja Srne upućena pomoćniku gradonačelnika Livna u Službi za građevinarstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Ivanki Karauli zašto porodica Kovačić nije legalizovala dvorište, koju proceduru nije ispoštovala, te ko i kako može riješiti problem, ona je putem mejla odgovorila da Kovačići trebaju podnijeti zahtjev za kupovinu zemljišta Službi za imovinsko -pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina.

- 1. Treba podnijeti zahtjev za kupovinu zemljišta Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina. 2. Gospodin Kovačić, podnošenjem zahtjeva navedenoj i nadležnoj službi - odgovorila je Karaulova kratko Srni.