latinica  ћирилица
29/04/2021 |  08:03 ⇒ 10:28 | Autor: SRNA

Bajden najavio investicije od 1,8 milijardi dolara

Predsjednik SAD DŽozef Bajden obećao je u obraćanju Kongresu novi investicioni plan od 1,8 milijardi dolara, saradnju sa republikancima i odgovor na konkurenciju koju predstavlja Kina.

On je predstavio viziju o dodatnim državnim investicijama koje će finansirati bogati i pozvao republikance da pomognu u usvajanju zakona iz brojnih oblasti, od poreske politike i reforme policije do kontrole oružja i imigracije.

Republikanci su uglavnom sjedili u tišini tokom Bajdenovog govora, a demokrate su mu apaludirale.

Novi predsjednik, koji je stupio na dužnost u januaru, obećao je da će povećati poreze korporacijama i bogatim Amerikancima i na taj način pomoći da se finansira "Plan za američke porodice" vrijedan 1,8 milijardi dolara.

- Vrijeme je da korporativna Amerika i najbogatijih jedan odsto Amerikanaca plate pošteno svoj dio - samo da plate pošteno svoj dio - rekao je Bajden.

On je održao govor pred oko 200 poslanika iz redova demokrata i republikanaca, ostalih zvaničnika i gostiju u Predstavničkom domu, iako je to bila zajednička sjednica oba doma Kongresa. Obim događaja umanjen je ove godine zbog pandemije virusa korona.

Bajden je naglasio da je spreman da sarađuje sa poslanicima sa obje strane da bi se postizali dogovori i dodao da je u januaru naslijedio "zemlju u krizi".

- Ovo je najgora pandemija u posljednjih 100 godina. Najgora ekonomska kriza od velike depresije. Najveći napad na našu demokratiju od Građanskog rata - rekao je predsjednik SAD.

Bajden je ukazao na rast ekonomije i uspjeh akcije vakcinisanja stanovništva i pozvao Amerikance koji se još nisu vakcinisali da to učine.