latinica  ћирилица
29/04/2021 |  08:09 | Autor: SRNA

Stevandić: Donošenje izmjena Zakona o lijekovima na dobrobit svih

Predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je na dobrobit građana Republike Srpske, ali i Federacije BiH i distrikta Brčko usvojeni prijedlog kojim je tražio donošenje zaključka da hitno bude izrađen Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

- Ovaj zaključak mogao je biti usvojen i mnogo ranije da je bilo dobre volje. Bespotrebno je izgubljeno vrijeme u borbi za što brže aktiviranje uvezenih vakcina - istakao je Stevandić.

On je u saopštenju naveo da je žalosno da je 10 poslanika glasalo protiv ovog prijedloga i da je šest bilo uzdržano.

- Јoš žalosnije da su u tom učestvovali poslanici iz Republike Srpske - dodao je Stevandić.

U saopštenju se podsjeća da je juče na jučerašnjoj sjednici usvojen Stevandićev prijedlog kojim je tražio donošenje zaključka kojim Predstavnički dom parlamentarna BiH od Savjeta ministara i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH traži da hitno izrade i u parlamentarnu proceduru upute Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

Takođe, Stevandić je tražio i da budu usvojene odgovarajuće izmjene Pravilnika o postupku i načinu davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet s ciljem omogućavanja da se vakcine protiv virusa korona, čiju su upotrebu prethodno odobrile Evropska agencija za lijekove ili nadležne institucije susjednih zemalja, odmah mogu staviti u upotrebu i na teritoriji BiH.

- Od ukupno 35 prisutnih poslanika 19 je glasalo za, 10 protiv, a šest je bilo uzdržano. Među uzdržani su bili i poslanici iz Republike Srpske Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mira Pekić - navodi se u saopštenju.