latinica  ћирилица
29/04/2021 |  08:39 ⇒ 11:25 | Autor: RTRS

Zeljković: Treća faza vakcinacije u drugoj sedmici maja (VIDEO)

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je u Јutarnjem programu naše televizije da se u narednom periodu očekuje ubrzanje procesa vakcinacije u Srpskoj.
Branislav Zeljković - Foto: RTRS
Branislav ZeljkovićFoto: RTRS

On je rekao da je do sada vakcinisano više od 39.000 građana prvom dozom, a revakcinisano skoro 20.000.

- Sa količinom vakcina koje pristižu, očekujemo u narednom periodu ubrzanje procesa vakcinacije. Zadovoljni smo brojem starijih od 65 koji su se odazvali pozivu na vakcinaciju. Pripremamo se za fazu tri i očekujemo ulazak u tu fazu u druoj sedmici maja - naveo je Zeljković.

On je istakao da tokom dana očekuje nalaz kontrolne laboratorije Agencije za lijekove i medicinska sredstva o ruskim vakcinama Sputnjik, te da će nakon toga vakcine biti raspoređene na teren.

 - Riječ je o 25.000 prve komponente ruske vakcine, a očekuje se još 25.000 doza druge. Očekujemo i isporuku preko Kovaks mehanizma, konkretno Fajzer i Astra Zeneka vakcina. Ovih dana se završava nabavka kineske vakcine Sinofarm u količini od 160.000, a 50 odsto od toga očekujemo tokom sljedeće sedmice - naveo je Zeljković.

Kada je riječ o kalendaru obavezne vakcinacije, Zeljković je apleovao na roditelje da na vrijeme dovedu djecu na vakcinaciju.

- Vakcine su omogućile da se izborimo sa nekim od najtežih zaraznih bolesti u istoriji čovječanstva. Samim tim, ne smijemo dozvoliti mogućnost da se neke od tih bolesti vrate i obavezan kalendar vakcinacije ima za cilj da zaštiti najmlađu i najosjetljiviju populaciju. S toga apelujem na roditelje da prepoznaju značaj vakcinacije kada govorimo o obaveznom kalendaru vakcinacije, i da dovedu djecu na vrijeme na vakcinaciju i revakcinaciju - rekao je Zeljković.