latinica  ћирилица
29/04/2021 |  09:09 ⇒ 09:18 | Autor: TANЈUG

Svečani ispraćaj novog aviona Er Srbije na put za Njujork

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovaće danas svečanom ispraćaju novog aviona Er Srbije na prvi let za Njujork.

Ana Brnabić će novi avion Er Srbije ispratiti u 9 časova, na aerodromu “Nikola Tesla“, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Novi “erbas A330-200“ sa likom i imenom čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle je svoj jedinstveni izgled dobio u Šenonu u Irskoj.

Za proces farbanja, tokom kojeg su upotrebljene 22 različite boje i oko 250 litara farbe, bilo je potrebno osam dana neprekidnog rada u tri smjene, sa timovima od oko 10 ljudi po smjeni, saopšteno je ranije iz Er Srbije“.

Screenshot/YouTube

Proizveden 2008. godine, novi avion je godinu dana mlađi od prethodnog mlaznjaka istog tipa u floti Er Srbije, a njegov prethodni operater bila je ruska nacionalna avio-kompanija Aeroflot.

Avion će u srpskom registru vazduhoplova biti upisan kao YU-ARB, a za razliku od prvog “erbasa A330“ YU-ARA, koji je koristio DŽeneral elektrikove CF6 motore, novi avion ima Rols-Rojsove pogonske jedinice.

Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avio-prevoznika imaće konfiguraciju sa 21 sjedištem u biznis klasi i 236 sjedišta u ekonomskoj klasi.

Prvi A330 YU-ARA koji je srpski avio-prevoznik iznajmljivao, u vlasništvu je Etihad ervejza.