latinica  ћирилица
29/04/2021 |  10:10 | Autor: SRNA

Povećati budžet za razvoj filmske industrije

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je, s ciljem razvoja filmske djelatnosti u Srpskoj, neophodno povećati budžet za razvoj filmske produkcije i utvrditi sistem u okviru kojeg bi se sredstva trošila.

Trivićeva je istakla da je to potrebno učiniti u skladu sa politikom u oblasti kulture i strateškim opredjeljenjem, imajući u vidu dugoročne ciljeve.

Ona je ocijenila da će osnivanjem centra za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske, Srpska biti bogatija za još jednu republičku javnu ustanovu koja je od značaja za razvoj i unapređenje kinematografskog stvaralaštva i komplementarnih djelatnosti.

- Kada se uspostavi upravljačka struktura, utvrdiće se akcioni plan za dugoročno i kratkoročno djelovanje, a važan segment proizvodnje filmova su koprodukcije koje podrazumijevaju poslovnu saradnju produkcija iz različitih zemalja - rekla je Trivićeva za Glas Srpske.

Prema njenim riječima, da bi Srpska ostvarila dobre koprodukcije neophodno je da producenti budu relevantni u evropskom filmskom kontekstu.

- To podrazumijeva znanje i kreativnost, te pristup javnim fondovima koji uživaju njihove kolege u regionu. Važna je vidljivost i prisustvo na međunarodnom planu, gdje se izdvaja učešće u `Euroimažu`, kao najvećem evropskom fondu za film - navela je Trivićeva.

Smatra da ne treba zanemariti ni činjenicu da su potencijali kojima raspolaže Republika Srpska u smislu ove djelatnosti - potencijalne filmske lokacije.

- To znači da je neophodno razmatranje i razvijanje poslovnog okruženja pogodnog za snimanje filmova. Korist od takvog modela imali bi, ne samo Republika Srpska, mjesta na kojima će se filmovi snimati, domaća filmska produkcija, nego i ugostiteljstvo i turizam, kao i sve druge grane privrede koje učestvuju u projektima - navela je Trivićeva.

Prema njenim riječima, jedan od ključnih koraka u uspostavljanju sistema biće izmjena zakonskih propisa u oblasti kinematografije, a definisanje pravnog okvira omogućiće nesmetan razvoj djelatnosti i usklađivanje sa aktuelnim kretanjima u regionu i Evropi.

Trivićeva je rekla da se značaj Centra za razvoj i unapređivanje kinematografije Srpske ogleda u tome što će podsticati razvoj i doprinositi unapređenju kinematografskog stvaralaštva u Srpskoj.

- To se odnosi na učešće u izradi i sprovođenju plana razvoja kinematografije i komplementarnih djelatnosti, na doprinos stvaranju scenarističke građe i prezentaciji domaće proizvodnje filmova u zemlji i inostranstvu, kao i doprinos promociji stranih kinematografskih djela u Srpskoj - rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je neminovno da će biti podržani filmovi od značaja za Republiku Srpsku sa prepoznatim vrijednostima, te da će osnivanjem Centra biti uspostavljen sistem za prepoznavanje filmskih projekata i ideja mladih autora.

- Važan segment predstavljaju edukacija, te podrška filmskim festivalima, što omogućuje povezivanje sa filmskim radnicima i profesionalcima na regionalnom i međunarodnom planu - rekla je Trivićeva.