latinica  ћирилица
29/04/2021 |  10:54 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Penzioni sistem stabilan zahvaljujući mjerama Vlade Srpske (VIDEO)

Penzioni sistem u Republici Srpskoj je stabilan zahvaljujući mjerama Vlade Srpske koje se provode od marta prošle godine kada je počela epidemija virusa korona, konstatovano je na današnjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske.
Milić, Brdar i Milunović na sastanku - Foto: SRNA
Milić, Brdar i Milunović na sastankuFoto: SRNA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je novinarima u pauzi sjednice, koja se održava u Tesliću, da se stabilnost penzionog sistema pokazala tokom prošle, ali i u tekućoj godini.

- Zahvaljujući mjerama Vlade Republike Srpske od marta mjeseca prošle godine pa do danas obezbijedili smo da se sačuvaju radna mjesta u Srpskoj, a broj onih koji su zaposleni u odnosu na one koji su ostali bez posla veći je za oko 2.600 lica - rekao je Milunović.

On ističe da je to omogućilo uplatu doprinosa i poreza čime je sačuvan penzijsko-invalidski sistem.

Milunović je naveo da je ove godine izvršeno redovno usklađivanje penzija u visini od tri odsto, kao i da je Vlada Srpske obezbijedila jednokratnu novčanu pomoć za sve penzionere od 50 i 80 KM u zavisnosti od iznosa penzije.

- Sredstva koja su bila potrebna za ovu isplatu su 18.972.920 KM - rekao je Milunović, koji je pohvalio Fond za penzijskog i invalidskog osiguranja /PIO/ Srpske, što je ta sredstva korisnicima doznačio u roku od 48 časova.

On je ocijenio da je riječ o pozitivnom gestu Vlade Srpske.

Milunović je najavio da će i ove godine, po treći put, biti obezbijeđena banjska rehabilitacija za oko 400 penzionera i da je za tu svrhu Vlada Srpske izdvojila 200.000 KM.

On kaže da će biti potpisan sporazum kojim je predviđeno da se udruženjima penzionera neograničeno i bez naknade obezbijede prostori koje već koriste, te da se razgovori o tome privode kraju.