latinica  ћирилица
29/04/2021 |  11:33 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Razni interesi učinili da se na Kosovo gleda kao na bezdušnu teritoriju

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije upozorio je da se oko Kosova i Metohije u ovom trenutku prepliću razni interesi koji "gledaju na ljude kao na predmete, a na samo Kosovo kao na jednu bezdušnu teritoriju".
Patrijarh srpski Porfirije - Foto: Novosti.rs
Patrijarh srpski PorfirijeFoto: Novosti.rs

Srpski patrijarh je ukazao na važnost da Srbi i Albanci, koji su vijekovima živjeli jedni pored drugih, razgovaraju i da ne moraju da budu braća, ali da moraju biti dobre komšije.

Kada je riječ o temeljnom ugovoru koji Srpska pravoslavna crkva uskoro treba da potpiše sa Vladom Crne Gore, patrijarh je napomenuo da je tema temeljnog ugovora odavno postala političko pitanje.

- I, nažalost, iako smo postigli konsenzus i dogovorili se o tome kako bi taj ugovor trebalo da izgleda, on i dalje ostaje povod za političke i politikantske spekulacije - rekao je patrijarh Porfirije za Radio "Beograd 2".

On je ukazao da su ostvareni neki kontakti sa Vladom Crne Gore i da su postojala uvjeravanja da tu nema problema, ali da, koliko je upoznat, nijedan ugovor nikada nije išao na skupštinsku raspravu, niti je zapravo bio tema javnih rasprava.

- Lično nemam nikakav problem, ako je to princip i ako tako treba da bude - neka bude, ali ako nije princip i ako nije pravilo, ne vidim zašto bismo onda samo ugovor između SPC i bilo koje države problematizovali do mere da on treba da bude tema posebnih rasprava, jer su to stvari jednostavne - ugovor reguliše odnos države i Crkve, stavlja se samo jedan zakonski okvir - rekao je patrijarh Porfirije.

Komentarišući činjenicu da su ekološke teme sve prisutnije u javnosti, patrijarh je istakao da su svi odgovorni, te da čovjekov atak na prirodu kao rezultat ima bumerang od prirode koja mu se sada sveti.

- Suočeni smo u ovom trenutku sa epidemijom koja nosi živote i kosi sve oko sebe. Paralelno s tim ostaju duboki krateri psiholoških poremećaja. Kad se sada sretnete sa čovekom ne znate da li ćete da se rukujete, smejete, ne smejete, a kamoli da se zagrlite. Ne znate koliko da budete udaljeni od njega, ako vam se slučajno u svom nemaru malo približi, u vama se već budi strah, ne znate da li biste ga odgurnuli, zamolili da se udalji - rekao je patrijarh.

Patrijarh srpski je zaključio da je čovjek čovjeku sada bukvalno vuk i da je čovjek - čovjeku postao neprijatelj, a ne brat.