latinica  ћирилица
29/04/2021 |  11:41 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Višković: Izgradnjom dionice auto-puta na koridoru 5C nastavlja se investicioni ciklus (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je značaj izgradnje auto-puta na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, na pravcu od Rudanke do Putnikovog brda, da bi se nastavio investicioni ciklus, rast BDP-a i razvoj ekonomije u Srpskoj, te izrazio zadovoljstvo što će izvođač radova biti domaća firma.
Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Višković, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora o projektovanju i izgradnji ovog dijela auto-puta, rekao je da će to omogućiti i rast javne potrošnje i kvalitetniji život građana u Srpskoj.

On je čestitao potpisnicima ugovora predstavnicima preduzeća Autoputevi Republike Srpske i Integral inženjering finalizaciju posla, te naveo da je tender za izvođača radova rađen prema procedurama EBRD-a, kao i da je izbor izvođača bio u njihovoj nadležnosti.

Višković je izrazio zadovoljstvo što je posao izvođača radova dobila domaća firma, iako su na tenderu učestvovale i svjetske kompanije iz Turske, Kine i drugih zemalja.

- Kompanija Integral inženjering se već referisala da radi mostove i puteve i u zemljama u okruženju. Za Srpsku je veoma bitno da ima kompaniju koja može da se rame uz rame nosi sa ostalim svjetskim i evropskim kompanijama - rekao je Višković.

On je naveo da je dionica od šest kilometara, iako je riječ relativno kratka, građevinski veoma zahtjevna, sa kompleksnim infrastrukturnim objektima, koji se nalaze na njoj.

- Kompanija pregovara i sa preduzećem Auto-ceste Federacije BiH za dio posla koji će se preklopiti iza Putnikovog brda i koji prelazi na teritoriju ovog kantona, te se nadam da će Integral dobiti i taj dio posla - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, nakon prvomajskih i vaskršnjih praznika, biće ubrzane procedure i na potpisivanju ugovora za izvođenje radova na auto-putu od Rače prema Bijeljini da bi i ta investicija mogla da počne.

- Već polovinom maja imaćemo i kamen temeljac na izgradnji Hidroenergetskog sistema Gornja Drina, a u toku godine treba da krene i izgradnja aerodroma Trebinje. To znači da ćemo u toku godine doći u poziciju da imamo značajne investicije na području Srpske, koje će preći iznos od 1,5 milijardu KM - naglasio je Višković.

Predstavnici preduzeća Autoputevi Republike Srpske i Integral inženjering potpisali su danas u Banjaluci ugovor o projektovanju i izgradnji auto-puta na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, na pravcu od Rudanke do Putnikovog brda.

Riječ je o dionici dugoj oko šest kilometara, koju karakteriše nekoliko zahtjevnih objekata, kao što je most preko rijeke Bosne, vijadukt, nadvožnjak, usjek i dva tunela.

Ugovor su potpisali direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove ovog preduzeća Milenko Dakić i direktor "Integral inženjeringa" Slobodan Stanković.

Ugovorena vrijednost radova je 93.719.409 evra, rok za završetak je tri godine. Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i bespovratnim sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.