latinica  ћирилица
29/04/2021 |  12:06 ⇒ 20:22 | Autor: SRNA

Ljepojević: Јedan od najzapaženijih časopisa u regionu (VIDEO)

Časopis "Argumenti" u izdanju SNSD-a za 15 godina koliko izlazi postao je jedan od najzapaženijih časopisa ne samo u Republici Srpskoj i BiH, nego i u regionu, što potvrđuju zastupljeni autori tekstova, izjavio je danas glavni urednik ovog časopisa Milan Ljepojević.
Banjaluka - promocija časopisa "Argumenti" - Foto: SRNA
Banjaluka - promocija časopisa "Argumenti"Foto: SRNA

- Iz godine u godinu, iz broja u broj, ovaj časopis postaje sve respektabiniji i kvalitetniji i po zastupljenim autorima i radovima - rekao je Ljepojević na promociji 42. broja časopisa "Argumenti".

On je naveo da su u ovom broju zstupljeni i tekstovi ruskih autora, objavljeni na ruskom i srpskom jeziku, dodajući da je u planu da u ovom časopisu budu zastupljeni i tesktovi kineskih autora sa kojima već postoje određeni kontakti, kao i sa njemačkim i autorima sa anglo-saksonskog područja.

Ljepojević je rekao da su u ovom broju štampani i obraćanje srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Savjetu bezbjednosti UN iz novembra prošle godine, kao i njegov govor u Narodnoj skupštini Republike Srpske od 10. marta ove godine.

On je predstavio i jedan od radova ruskog autora Јelene Ponomarjove, objavljen pod nazivom "Rumunija-89: revolucija ili prevrat", u kojem se ona bavi "raznim obojenim, plišanim, tulipan revolucijama".

- Rad se bavi i dešavanjima u Bjelorusiji nakon pobjede /Aleksdandra/ Lukašenka na predsjedničkim izborima uz zaključak da je pravi cilj Rusija, da se tamo dogodi udar - dodao je Ljepojević.

Član redakcije "Argumenata" Saša Mićin predstavio je rad Dušana Prorokovića pod anzivom "Pogled na Išingerov plan za status Kosova i Metohije: Srbija nije Zapadna Njemačka" i podsjetio da je njemački diplomata Volfgang Išinger 2007. godine predstavio plan rješavanja pitanja Kosova i Metohije po principu dvije Njemačke, odnosno da Srbija formalno ne prizna samoproglašeno Kosovo, ali da mu omogući članstvo u UN.

- Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić apsolutno stoje iza tvrdnje da je taj plan neupotrebljiv i neprimjenjiv i sigurno može izazvati samo dodatne probleme - rekao je Mićin.

On je predstavio i rad Јelene Ponomarjove pod nazivom "Nova prošlost: Albansko pitanje u evropskoj politici", u kojem je data geneza nastanka albanske države i albanskog nacionalizma, u čemu je u početku veliku ulogu imala Austro-Ugarska.

- Danas je albnski nacionalizam pod uticajem radikalnog islama što Evropa još neće da prepozna. Već su formirani kampovi za obuku na granici /Kosova i Metohije/ sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom i to nosi i opasnosti za Balkan - dodao je Mićin.

Član redakcije "Argumenata" Franc Sošnja rekao je da je u početku bilo veliko pitanje da se prikupe radovi koji će biti objavljeni, te da sada pristiže dosta radova, tako da neke moraju ostavljati za naredna izdanja.

On je navao da, prema broju pregleda veb-stranice "Argumenata", jako veliki broj lica iz inostranstva čita njegovo internet izdanje.