latinica  ћирилица
29/04/2021 |  12:16 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Broćeta: Srpska ne zaboravlja opštine sa srpskom većinom

Najava da će Vlada Republike Srpske donirati vakcine opštinama Drvar, Kupres, Glamoč, Petrovac i Grahovo u Federaciji BiH još je jedan pokazatelj da Srpska ne zaboravlja opštine sa srpskom većinom u FBiH, rekao je Srni delegat srpskog naroda u Domu naroda federalnog Parlamenta Goran Broćeta.
Goran Broćeta - Foto: RTRS
Goran BroćetaFoto: RTRS

- Aktuelna vlast Republike Srpske u kontinuitetu pomaže naš narod u Federaciji zajedno sa Srbijom i za sve što čine dugujemo veliku zahvalnost, jer time dokazuju da Srbi u FBiH nisu zaboravljeni - istakao je Broćeta.

On je naveo da je FBiH, kao i u mnogim drugim slučajevima, zakazala i kod nabavke vakcina.

- Imamo situaciju da se gotovo nikako ne nabavljaju vakcine u FBiH, pogotovo ne za opštine u kojima živi srpsko stanovništvo. Koliko znamo došlo je samo stotinjak doza u opštine Drvar i Grahovo i to od onih vakcina koje je Srbija donirala BiH - naveo je Broćeta.

On se nada da će ovih dana biti izmijenjena odluka kojom bi svi borci imali pravo na jednokratnu novčanu pomoć, koju je donijela Vlada Republike Srpske, i da će ona biti dodijeljena i borcima koji trenutno ne borave na području Srpske.

- Već imamo najave da će to biti riješeno u skorije vrijeme tako da će i borci koji su stvarali Republiku Srpsku, a trenutno žive u Federaciji BiH imati ista prava kao i borci u Srpskoj - rekao je Broćeta.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da će Vlada donirati vakcine opštinama u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom - Drvar, Kupres, Glamoč, Petrovac i Grahovo.

- Vlada Republike Srpske već je donirala vakcine za Brčko i Mostar, a nakon vaskršnjih praznika vakcine će biti donirane i ovim opštinama u FBiH u skladu sa iskazanim potrebama - istakao je Višković.

Agencija za lijekove BiH danas bi trebalo da izda dozvolu za upotrebu 25.000 vakcina Sputnjik koje su u Srpsku stigle početkom sedmice.