latinica  ћирилица
29/04/2021 |  12:25 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Brdar: Zahvalnost Vladi za jednokratnu pomoć

Vršilac dužnosti predsjednika Udruženja penzionera Republike Srpske Slobodan Brdar zahvalio je Vladi Srpske za dodijeljenu jednokratnu novčanu pomoć povodom 1. maja i Vaskrsa, iako je Udruženje nije tražilo imajući u vidu da je pomoć potrebnija članovima boračkih organizacija i ljudima koji se bore protiv epidemije virusa korona.
Slobodan Brdar - Foto: RTRS
Slobodan BrdarFoto: RTRS

Brdar je rekao da penzioneri dijele sudbinu svog naroda, među kojima ima onih koji mnogo teže žive od penzionerske populacije, izdvojivši nezaposlene borce odbrambeno-otadžbinskog rata starije od 60 godina.

- Postavlja se pitanje da li je 50 KM ili 100 KM dovoljno penzionerima. Udruženje penzionera kroz svoje dugogodišnje rasprave o materijalno-socijalnom položaju uvijek kaže da penzionerima nije dosta kada bi se stoodsto podigle penzije, ali u sistemu u kojem ima oko 270.000 penzionera ima i 115.000 boraca odbrambeno-otadžbinskog rata koji su stvarali Republiku Srpsku - izjavio je Brdar novinarima u Tesliću u pauzi sjednice Upravnog odbora Udruženja penzionera Republike Srpske.

On je istakao da je razočaran što postoje i oni koji bi voljeli da penzioneri naruše sistem institucija vlasti, što bi bilo neprimjereno.

Brdar je poručio da treba imati širi pogled na život i cijeniti da nije sve u novcu.

- Posebno želim da istaknem da Udruženje penzionera Srpske, iako je učestvovalo u kontaktima prije nego što će se desiti ova vanredna pomoć i sa predsjednikom Vlade /Radovanom Viškovićem/ i sa predsjednicom Republike Srpske /Željkom Cvijanović/, nije ni tražilo ovu jednokratnu pomoć - rekao je Brdar.

On pojašnjava da sredstva nisu tražena iz obzira prema ljudima koji su zbog pandemije virusa korona danonoćno u bolnicima i pružaju pomoć građanima, prvenstveno penzionerima.

- Nama je drago što su nas se sjetili, a ne zbog iznosa koji daju, a posebno što sredstva nismo ni tražili i utoliko su draža i dobro će nam doći - rekao je Brdar.

Brdar, koji dolazi u ime Udruženja iz Prijedora, rekao je da je smrtnost penzionera povećana za 30 odsto, da je prošle godine bilo 700 umrlih članova, te da je taj procenat i veći s obzirom na to da svi penzioneri nisu ujedno i članovi Udruženja.

On je naveo da sredstvima od članarine nisu u mogućnosti isplatiti troškove sahrana.

Brdar je rekao da na današnjoj redovnoj sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera Srpske, koja se održava u Tesliću, razmatraju izvještaj o radu za prošlu godinu, finansijski izvještaj, te program rada za ovu godinu, kao i druge teme od važnosti za ovu kategoriju lica, uključujući mogućnost banjske rehabilitacije.

Sjednici su prisustvovali ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Srpske Mladen Milić.