latinica  ћирилица
29/04/2021 |  12:40 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Vlada će nastaviti da podržava "Er Srbiju"

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas da će Vlada nastaviti da pruža podršku nacionalnoj avio-kompaniji, koja je podržala Srbiju u najtežim trenucima tokom 2020. godine i dovozila naše građane iz inostranstva, medicinsku opremu i vakcine.
Svečani ispraćaj novog aviona Er Srbije na let za Njujork (Foto: Instagram/Ana Brnabić) -
Svečani ispraćaj novog aviona Er Srbije na let za Njujork (Foto: Instagram/Ana Brnabić)

Brnabić je, zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infastrukture Tomislavom Momirovićem, ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić, direktorom "Er Srbije" Dankanom Nejsmitom i ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem, prisustvovala svečanom ispraćaju novog aviona kompanije „Er Srbija“ erbas A330–200, sa likom Nikole Tesle, na prvi let za Njujork.

Ona je istakla da se ponosi nacionalnom avio-kompanijom Srbije, kojoj je iskazala zahvalnost zbog svega što je uradila u jednoj od najtežih godina za čovječanstvo od Drugog svjetskog rata.

      View this post on Instagram

A post shared by Ana Brnabić (@anabrnabic)

"Er Srbija" je, kako je podsjetila, tokom prošle godine evakuacionim i repatrijacionim letovima vratila 10.310 građana Srbije koji su bili zaglavljeni na aerodromima širom svijeta, kada su stali putnički letovi.

Mi smo tada mogli da se oslonimo na našu nacionalnu avio-kompaniju, koja je dovozila i spasavala naše građane i turiste, ukazala je premijerka i napomenula da je "Er Srbija" pomogla i stranim državljanima da se vrate u svoje zemlje i time poslala najljepšu sliku Srbije u svijet.

Prema njenim riječima, lik Nikole Tesle na novom avionu simbolizuje šta Srbija danas jeste i šta će biti u budućnosti – objedinjena snaga inovacija, pameti, upornosti, talenta i obrazovanja.

Ona je danas jedna od zemalja pobjednica i zato što je imala "Er Srbiju" kada je bilo najteže, ocijenila je predsjednica Vlade i podsjetila na to da naša država zbog toga nije morala da čeka druge avio-kompanije kako bi dopremila medicinsku opremu i vakcine koje je nabavila.

"Er Srbija" je puno značila tokom 2020. i 2021. Ponosimo se vama i bićemo tu da vas podržimo, jer ste vi podržali sve nas, doktore i građane u najtežim vremenima, naglasila je predsjednica Vlade.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara za dugove "Er Srbije" i koliko će let za Njujork biti ekonomski isplativ, ponovila da je ova kompanija spasila naše građane tokom kovid krize i da je ponosna na svu podršku koju je Vlada obezijbedila za srpskog avio-prevoznika.

Ukoliko bude trebalo, pružićemo i svu ostalu podršku koja je potrebna, poručila je Brnabić i dodala da se podrazumijeva poštovanje principa slobodne konkurencije i SSP-a koji imamo sa EU kada je reč o ograničenjima u vezi sa državnom pomoći.

Prema njenim riječima, sve ostalo što je potrebno za nacionalnog avio-prevoznika, Vlada Srbije će uraditi.

Novi "erbas A330-200" sa likom i imenom čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle je svoj jedinstveni izgled dobio u Šenonu, u Irskoj.