latinica  ћирилица
29/04/2021 |  12:41 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Izvještaj protiv sedam lica iz Teslića - oštetili Šume Srpske za milion KM (VIDEO)

Policijski službenici MUP-a Republike Srpske podnijeli su danas Okružnom javnom tužilaštvu Doboj Izvještaj protiv sedam lica zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem više krivičnih djela nanijeli štetu Јavnom preduzeću Šume Republike Srpske A.D. Sokolac, odnosno Šumskom gazdinstvu Borja Teslić.
Šumsko gazdinstvo "Borja" (foto: tvk3.info) -
Šumsko gazdinstvo "Borja" (foto: tvk3.info)

Riječ je o krivičnim djelima nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nesavjestan radu službi, sprečavanje dokazivanja, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i pustošenje šuma.

Izvještaj je podnesen protiv lica S.B., 3.G. M.K. M.M. i M.G. M.M. i S.K. - svi iz Teslića.

Kako nezvanično saznajemo, riječ je o Stojanu Božiću, Zoranu Gavriću, Milomiru Kršiću, Mićku Markoviću, Milovanu Gotovcu, Mladenu Markočeviću i Srđanu Klječaninu.

Materijalna šteta koja je do sada utvphena istragom iznosi 1.003.324. KM, a ukupna materijalna šteta biće utvrđena nakon izvršenog vještačennja.

Rad na ovoj istrazi se nastalja, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Nezvanično saznajemo da je Stojan Božić tokom 2020. godine na području opštine Teslić izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja sa krivičnim djelima nesavjestan rad u službi i sprečavanje dokazivanja na štetu ЈPŠ Šume Republike Srpske A.D. Sokolac, ŠG Borja - Teslić, što je kao odgovorno lice - v.d. direktora ŠG Borja Teslić iskorištavanjem svog službenog položaja ili ovlaštenja i prekoračenjem granice svog službenog ovlaštenja ili neizvršenjem svoje službene dužnosti pribavio sebi i drugima protivpravnu imovinsku korist.

Osim toga, svjesnim kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način nesavjesno je postupao u vršenju službe, iako je bio svjestan ili bio dužan i mogao biti svjestan da usljed toga može nastupiti imovinska šteta za pravno lice u kojem je postavljen za odgovorno lice, te je zajedno sa potčinjenima preduzimao radnje koje za cilj imaju sprečavanje i otežavanje dokazivanja, nezvanično saznaje RTRS.

RTRS saznaje da je sve navedeno izvršio na način što je preduzeća Klječanin Kompani d.o.o Teslić i Drvo Eksport d.o.o Teslić, kao pravna lica, stavio u povoljniji položaj prilikom dobijanja pogodnosti prilikom izvođenja radova u šumarstvu, te kupovine i prometa šumskih drvnih sortimenata, iako je znao da se u ime i za račun navedenih preduzeća vrši nelegalna eksplotacija šumskih drvnih sortimenata i druge nezakonite radnje, a da s tim u vezi nije preduzeo bilo kakve mjere u cilju sprečavanja istih. Pored toga, potpisao je interni prijedlog o imenovanju primača i otpremača za odjel 200, RЈ Očauš, ŠG Borja Teslić, zatim retroaktivno donio rješenje o imenovanju četvrtoosumnjičpenog Marković Mićka i petoosumnjičenog Gotovac Milovana, kako bi na taj način pokrio otpremu koje nije bilo.

Kako saznajemo, Zoran Gavrić u proteklom vremenskom periodu 2020. godine na području opštine Teslić izvršio je krivično djelo nesavjestan rad u službi sa krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave na štetu ЈPŠ Šume Republike Srpske A.D. Sokolac, ŠG Borja Teslić, na taj način što je kao rukovodilac RЈ Čečava ŠG Borja Teslić, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe iako je bio svjestan ili bio dužan i mogao biti svjestan da usljed toga može nastupiti veća imovinska šteta, koja je i nastupila, odnosno što je u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje u službenu ili poslovnu ispravu unio neistinite podatke koji se odnose na realizaciju izvođačkog projekta za šumske odjele u RЈ Čečava, ŠG Borja Teslić u kojima je od strane privatnog preduzeća Drvo Eksport d.o.o Teslić izvršena bespravna sječa stabala, odnosno šumskih drvnih sortimenata koje je kasnije radi prometovanja kupilo i transportovalo privatno preduzeće Klječanin Kompani.

Kako nezvanično saznajemo, Milomir Kršić tokom 2020. godine je na području opštine Teslić izvršio krivično djelo nesavjestan rad u službi iz člana u sticaju sa krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave na štetu Šuma Republike Srpske A.D. Sokolac, ŠG Borja Teslić, na taj način što je kao rukovodilac u RЈ Očauš ŠG Borja Teslić, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe, iako je bio svjestan ili bio dužan i mogao biti svjestan da usljed toga može nastupiti veća imovinska šteta, koja je i nastupila.

Takođe, kako saznajemo, trećeosumnjičeni je u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje, lažno postavio znak o svojini na nepokretnosti, te u službenu ili poslovnu ispravu unio neistinite podatke. Sve navedeno izvršio je na taj način što je za odjel u RЈ Očauš, ŠG Borja Teslić u cilju prikrivanja neregularnosti u RЈ Čečava, ŠG Borja Teslić, sačinio interni prijedlog o imenovanju primača četvrtoosumnjičenog Marković Mićka i otpremača petoosumnjičenog Gotovac Milovana kako bi prikrio otpremu za iz šumskih odjela u RЈ Očauš, ŠG Borja Teslić, za privatno preduzeće Klječanin Kompani d.o.o. Teslić, a otpreme u stvarnosti nije bilo, a zatim sve navedeno uveo u materijalnu knjigu, odnosno knjigu faznog kretanja u kojoj se nalaze osnovni podaci o sječi, privlačenju i otpremi šumsko drvnih sortimenata.

Takođe, službeni čekić za doznaku koji je dužio u svom radu u RЈ Očauš, ŠG Borja Teslić, kako saznajemo, upotrijebio je u RЈ Čečava, utiskivanjem žiga na mjesto predviđeno za doznaku stabala u predjelu žilišta i panja.

Mićko Marković, kako RTRS nezvanično saznaje, tokom 2020. godine, na području opštine Teslić izvršio je krivično djelo nesavjestan rad u službi u sticaju sa krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave na štetu Šuma Republike Srpske A.D. Sokolac, ŠG Borja Teslić, na taj način što je na radnom mjestu primača u RЈ Očauš ŠG Borja Teslić, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe, iako je bio svjestan ili bio dužan i mogao biti svjestan da usljed toga može nastupiti veća imovinska šteta, koja je i nastupila.

Takođe, kako saznajemo, četvrtoosumnjičeni je u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje, lažno postavio znak o svojini na nepokretnosti, te u službenu ili poslovnu ispravu unio neistinite podatke. Sve navedeno izvršio je na taj način što je sa otpremačem petoosumnjičenim Gotovac Milovanom, izvršio fiktivni prijem i otpremu šumskih drvnih sortimenata za privatno preduzeće Klječanin Kompani d.o.o Teslić, o čemu je popunio predviđene službene evidencije, prikazujući na taj način lažno činjenično stanje. Isto tako, kako nezvanično saznajemo, naknadno je u krugu firme Nova Borja A.D. Teslić, gdje su se nalazila dva stovarišta sa šumsko drvnim sortimentima firme Klječanin Kompani, šumarskim čekićem koji je dužio, žigosao šumsko drvne sortimente i postavljao pločice za obilježavanje istih, iako je znao da navedeni šumski drvni sortimenti ne potiču iz RЈ Očauš.

Milovan Gotovac je, kako nezvanično saznaje RTRS, u proteklom vremenskom periodu 2020. godine na području opštine Teslić izvršio krivično djelo nesavjestan rad u službi u sticaju sa krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave na štetu ЈPŠ Šume Republike Srpske A.D. Sokolac, ŠG Borja - Teslić tako što je kao otpremač u RЈ Očauš ŠG Borja, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavjesno postupao u vršenju službe iako je bio svjestan ili bio dužan i mogao biti svjestan da usljed toga može nastupiti veća imovinska šteta, koja je i nastupila, odnosno što je u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje lažno postavio znak o svojini na nepokretnosti, te je u službenu ili poslovnu ispravu unio neistinite podatke.

Sve navedeno, kako saznajemo, izvršio je na način što je sa primačem četvrtoosumnjičenim Marković Mićkom izvršio fiktivni prijem i otpremu šumskih drvnih sortimenata o čemu je sačinio otpremne iskaze za oblo tehničko drvo i uveo u predviđene evidencije prikazujući na taj način lažno činjenično stanje. Isto tako, naknadno je u krugu firme Nova Borja A.D. Teslić gdje su se nalazila dva stovarišta sa šumskim drvnim sortimentima firme Klječanin Kompani sa šumarskim čekićem koji je dužio, žigosao šumske drvne sortimente i na iste postavljao šumarske pločice za obilježavanje tehničke klase drvnih sortimenata, iako je znao da navedeni šumski drvni sortimenti ne potiču iz RЈ Očauš.

Mladen Markočević je, kako nezvanično saznaje RTRS, tokom 2020. na području opštine Teslić izvršio krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju sa krivičnim djelima pustošenje šuma iz člana 388. stav 1. KZ RS na štetu ЈPŠ Šume Republike Srpske A.D Sokolac, što je kao odgovorno lice - direktor u privrednom društvu, odnosno preduzeću Drvo Eksport d.o.o Teslić u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi sastavljao isprave neistinitog sadržaja, lažnim bilansima, procjenama ili inventarisanjem ili drugim lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica neistinito prikazivao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, a koji se odnose na ugovore o izvođenju radova u šumarstvu na području ŠG Borja Teslić, konkretno u RЈ Čečava, RЈ Očauš i RЈ Pribinić, odnosno što je preduzeće Drvo Eksport, čije je odgovorno lice - direktor u pomenutim radnim jedinicama ŠG Borja Teslić, suprotno propisima ili naredbama nadležnih organa vršilo sječu ili na drugi način pustošilo šumu čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Kako nezvanično saznajemo, Srđan Klječanin je tokom 2020. na području opštine Teslić izvršio krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju sa krivičnim djelima sprečavanje dokazivanja na štetu Šuma Republike Srpske A.D Sokolac, na taj način što je kao odgovorno lice u privrednom društvu, odnosno kao vlasnik i direktor preduzeća Klječanin Kompani d.o.o Teslić, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi sastavljao isprave neistinitog sadržaja, lažnim bilansima, procjenama ili inventarisanjem ili drugim lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica neistinito prikazivao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, a koji se odnose na poslovni odnos sa ŠG Borja Teslić, odnosno kupovinu, prevoz i prometovanje sa šumskim drvnim sortimentima čiju je sječu i izvoz prema ugovorima sklopljenim sa ŠG Borja Teslić izvršilo preduzeće Drvo Eksport d.o.o Teslić, odnosno što je u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje, u krugu preduzeća Nova Borja A.D. Teslić gdje su se nalazila dva stovarišta sa šumskim drvnim sortimentima koja su pripadala njegovom preduzeću, organizovao i omogućio da četvrtoosumnjičeni Marković Mićko i petoosumnjičeni Gotovac Milovan naknadno žigošu i obrojčavaju šumske drvne sortimente na samom stovarištu, a koji prethodno u šumskom odjelu kod panja nisu bili obilježeni u skladu sa propisima u oblasti šumarstva.