latinica  ћирилица
29/04/2021 |  14:26 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije čestitao Vaskrs rukovodstvu i građanima Srpske (FOTO/VIDEO)

Njegova svetosti patrijarh srpski Porfirije čestitao je danas predstojeće vaskršnje praznike rukovodstvu Republike Srpske, svim pravoslavnim hrišćanima u BiH, a posebno na području Republike Srpske.
Prijem - Foto: RTRS
PrijemFoto: RTRS

Patrijarh Porfirije je poslije prijema, kome su pristvovali srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Radovan Višković, izrazio zadovljstvo što je došlo do tog susreta.

- Danas je posebna radost što sam pred Vaskršnje praznike imao priliku da se sretnemo i podijelimo nekoliko misli sa Dodikom, Cvijanović i Viškovićem i da im poželim radosne vaskršnje praznike - rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je čestitao vašskrnje praznike i svim pravoslavnim hrišćanima na području BiH.

- Koristim priliku da isto tako čestitam praznik Vaskrsenja Gospodnjeg svim pravoslavnim hrišćanima na prostoru BiH, posebno na prostoru Republike Srpske, odakle i ja, čime se ponosim, potičem - rekao je srpski patrijarh.

Srpski patrijarh je istakao da i danas održava intenzivne i najprisnije veze sa Republikom Srpskom kao mjestom svog porijekla.

- Da mi niko ne zamjeri, imam posebne emocije prema Republici Srpskoj, ali i prema čitavoj BiH - dodao je patrijarh Porfirije.

Višković, Cvijanović i Dodik (Foto: RTRS)

On je naglasio da se uvijek u duhu jevanđelja moli da Bog svakome na prvom mjestu da dovoljne duhovne zrelosti da prepozna čovjeka u onome drugom.

Patrijarh je ukazao da je važno ne pretjerati u traganju za tim ko je kome više ili ko je kome prije učinio nešto nažao nego uz međusobno poštovanje i u duhu jevanđelja gledati da se traži zajednična budućnost, a to treba činiti preko svoga identiteta, kulture i svega onoga šta ta kultura nosi.

On je naveo da je BiH jedinstven prostor, koji je u sebi nosio mnogo zajedničkog dobra i potencijala, ali i prostor na kojem je istorijski bilo dosta nesporazuma.

Srpski patrijarh je napomenuo da se Srpska pravoslavna crkva trudi da svuda gdje se nalazi na prostoru bivše Јugoslavije njeguje duhovni i pravoslavni identitet.

- Naravno, poštujemo sve ono što je pravo, međunarodno pravo, ali ne možemo da sakrijemo da posebne emocije njegujemo prema Republici Srpskoj - rekao je patrijarh Porfirije koji je ovom prilikom psebno zahvalio srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva Miloradu Dodiku za angažovanje na prikupljanju i slanju pomoći za sanciju štete poslije zemljotresa koji su pogodili Hrvatsku.

Rukovodstvo Republike Srpske sastalo se prethodno danas u Beogradu sa patrijarhom srpskim Porfirijem povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Srpska pravoslavna crkva u nedjelju, 2. maja, obilježava najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)