latinica  ћирилица
29/04/2021 |  15:36 | Autor: SRNA

RAK: U 2020. godini izrečeno 67 mjera od čega je 15 novčanih kazni

Regulatorna agencija za komunikacije objavila je izvještaj prema kojem je u prošloj godini izrečeno ukupno 67 izvršnih mjera po osnovu utvrđenog kršenja relevantnih odredbi primjenjivih pravila i kodeksa iz oblasti emitovanja i izbornih pravila, kao i tehničkih parametara dozvole za pružanje AVM usluga u zemaljskoj radiodifuziji, od čega su u 15 slučajeva izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 55.000 KM.
RAK - Foto: RTRS
RAKFoto: RTRS

Iz RAK-a je saopšteno da je tokom prošle godine izrečeno 47 pisanih i dva usmena upozorenja, a postupka protiv nosilaca dozvole obustavljen je u četiri slučaja.

Tokom izvještajnog perioda utvrđeno je 12 kršenja Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, dva kršenja Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, šest kršenja odredbi pravila i propisa koji se odnose na programske uslove dozvole za emitovanje i tri kršenja odredbi pravila koje se odnosi na uslove dozvole za distribuciju.

Utvrđeno je i sedam kršenja odredbi Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i odredbi Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, i 36 kršenja pravila i propisa u oblasti tehničkih parametara dozvole za pružanje AVM usluga i medijskih usluga radija koji usluge pružaju putem zemaljske radiodifuzije.

RAK će nastaviti da prati poštovanje propisanih pravila i propisa, te preduzimati mjere u skladu sa relevantnim propisima, u cilju zaštite interesa krajnjih korisnika u oblasti audiovizuelnih medijskih usluga i usluga radija.