latinica  ћирилица
29/04/2021 |  18:26 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Ko je skovao tajni plan za Kosmet? (VIDEO)

Da li je tajni plan za Kosmet stigao iz Njemačke ili Holandije?
Non pejper Kosmet - Foto: RTRS
Non pejper KosmetFoto: RTRS

Da li je prijedlog da sjeverni dio Kosmeta dobije status sličan Јužnom Tirolu?

Za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dokument koji nezvanično rješava pitanje Kosova, nije nikakav kompromis, jer iako nudi neke sitne stvari, zapravo traži ono što Srbija ne može da učini, da prizna Kosovo!

Ko je napisao posljednji non-pejper, dokument bez zaglavlja i potpisa i s kojim ciljem, najvažnija su pitanja u regionu. Posljednji dokument prekraja odnos Srbije i njene južne pokrajine, a Beograd pažljivo analizira dokument, rekao je predsjednik Srbije.

- Plašim se da je objavljivanje ovog non-pejpera bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju Kosova i Metohije mnogo bliži stavovima Prištine nego stavovima Beograda - naveo je Vučić.

Da dokument nije tek prazna priča, potvrđuje izvjestilac Evropske unije za Kosovo, Viola fon Kramon, koja smatra da dio koji se odnosi na sjeverno Kosovo podsjeća na model južnog Tirola i da to, kaže, nije loša ideja.

- Ono što je predloženo u tom dokumentu (non pejperu) izgleda kao status Јužnog Tirola u Italiji koji je riješio bilateralne probleme između Italije i Austrije. To može biti uspješan model, ali mora biti personalizovan, uzimajući u obzir specifičnosti situacije na Kosovu - istakao je Fon Kramon.

Ipak, ponovno skretanje pažnje na pitanje Kosova ne znači da su Albanci u istoj poziciji kao i prije 13 godina, smatra bivši srpski diplomata, Ognjen Pribićević.

- Ali to vrijeme, ja to zovem momentum, za albansku stranu je davno prošao, a zašto je prošao?! Baš zato što su išli sa ovakvim, ne vjerujem ni da je njihov papir, znači zahtjevima – nama sve, Srbima ništa. E pa ne može tako. Tako nigdje ne može! - kategoričan je Pribićević.

Pojedini mediji tvrde da je dokument osmislila Angelina Ajhorst, holandski diplomata i izvršni direktor Evropske službe za spoljne poslove za Evropu i Aziju.

Da je u pitanju žena, tvrdi i srpski predsjednik, međutim nakon objavljivanja imena, Vučić kaže da je siguran to nije pisala Ajhorst.

Odgovori na pitanja ko stoji iza dokumenta i koji je cilj, da se pravi haos ili da se postavi okvir za novi razgovor, riješili bi mnogo toga, kažu iz Srbije.

- Pa nije ga pravila sigurno jedna osoba, ali moguće je da je izašlo iz kabineta Angeline, ali moguće je isto tako da je izašlo iz kabineta iz firme gospođe Olbrajt. U svakom slučaju radi se o nekome ko izuzetno dobro poznaje region i ko dugo godina unazad analizira kompletno stanje - smatra Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Prema svemu sudeći, na sceni je ubrzavanje procesa, jer pravljenje kvazi-države nije uspjelo, kaže Čović.

Ono što je sigurno, nakon pojavljivanja i prvog i drugog dokumenta, jeste da je rješavanje nacionalnih pitanja u regionu ponovo na stolu međunarodne diplomatije.