latinica  ћирилица
29/04/2021 |  19:04 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Uzurpiranje srpske imovine u Ilidži (VIDEO)

Srpskoj porodici Stijepić iz ilidžanskog naselja Rakovica, zbog izgradnje autoputa, uzurpirana je imovina.
Uzurpiranje srpske imovine - Foto: RTRS
Uzurpiranje srpske imovineFoto: RTRS

I pored pravosnažne presude nije omogućena potpuna eksproprijacija njihove imovine. Dok izvođač, Evroasfalt danima pokušava da nastavi radove, Stjiepići brane svoju imovinu.

Јutros je i policija stala u njihovu zaštitu.

Pravna bitka Stijepića trajala je duže od decenije.

Prvu su dobili 2018. godine u tužbi "Autocesta Federacije", protiv federalne geodetske uprave.

Ova druga i dalje traje jer opština Ilidža nije sprovela presudu o eksproprijaciji.

Iako mu je rješenjem Suda zabranjeno Evroasfalt nastavio je radove.

- Mi pozovemo policiju, policija dođe, oni prestanu sa radom, policija ode, oni nastave, tako da smo mi u zadnjih 10-15  dana, dan i noć ovdje. Sinoć su nam poslali zaštitarsku agenciju da nam kažu da će jutros u 8.00 ući u naš posjed i da će oni obezbjediti Evroasfaltu da prođe kroz naše imanje - kaže Slađan Stijepić, sin suvlasnice imovine Dušanke Stijepić.

 

- Da li mogu tako da rade? Mi imamo sudske presude na svojoj strani, imamo pravo, država se obavezala da će štititi moja ljudska i građanska prava i ja to od njih očekujem - dodao je Miodrag Stijepić, suvlasnik imanja porodice Stijepić.

Nema odgovora iz opštine Ilidža zašto pravosnažna presuda nije sprovedena. Iz Autocesta FBiH nude sljedeći odgovor:

Prvobitnim projektom je bilo predviđeno da se izvrši eksproprijacije svega 28 metara kvadratinih sporne parcele u svrhu izgradnje LOT 3B saobraćajnice, međutim, detaljnom analizom utvrđeno je da nema potrebe eksproprisati ovih 28 metara kvadratnih, te se u potpunosti odustalo od prijedloga za eksproprijaciju, što korisnik eksproprijacije prema Zakonu o eksproprijaciji apsolutno ima pravo učiniti.

Osim što su zbog dosadašnjih radova tri stambena objekta Stijepića oštećeni život u kućama na 10-tak metara od autoputa neće biti moguć. Uzurpirana je i imovina komšija Bošnjaka.

Da li će se reagovati na današnji nalog iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

- Јutros pokušao stupiti u kontakt sa načelnikom opštine Ilidža, međutim, ostao je oglušen - naveo je Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH.

Većina porodice Stijepić morala je u podstanare u Istočno Sarajevo.

Poručuju neće odustati od svoje imovine.