latinica  ћирилица
29/04/2021 |  19:07 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Za zapošljavanje boraca izdvojeno 19,8 miliona maraka (VIDEO)

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje odobrio je izmjene Akcionog plana zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija kojim su zbog velike zainteresovanosti za sedam miliona maraka uvećana sredstva. Umjesto 12, 2 miliona maraka biće izdvojeno 19, 8 miliona.
Novac - Foto: ilustracija
NovacFoto: ilustracija

Koliko podsticaj za samozapošljavanje može pomoći da neko pokrene privatni posao govori Svjetlana Rogić Đerman. Dijete je poginulog borca. Prošle godine u Banjaluci otvorila je kozmetički salon. Od Vlade Srpske dobila je 8.000 maraka finansijske podrške. Taj novac dobro joj je došao da opremi salon.

- Kupila sam opremu. Pola je bila ta pomoć, pola sam ja finansirala. Ali bez ovih sredstava ne bi mogla da otvorim - naglašava Svjetlana Rogić Đerman.

Ove godine za finansijsku podršku po Programu zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija prvobitno je planirano 300 lica, ali se javilo 1.441 od kojih je 1.332 ispunilo uslove. Ostali su već ranije koristili sredstva. Oni koji imaju pravo na podsticaje dobiće po 10.000 maraka.

- Već od utorka bi mogli da pristupimo donošenju odluke, a nakon tih odluka potpisivanju ugovora, a nakon toga isplati sredstava - poručio je Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidkse zaštite.

Miroslav Vujčić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, istakao je da odobreno 10.000 KM. 

- Taj iznos će se isplaćivati u dvije tranše. Prva 70 odsto, a druga 30 u sljedećoj godini - kaže Vujičić.

Za ovaj manji dio, iz budžeta sljedeće godine je planirano da bude izdvojeno četiri miliona maraka. Akcioni plan zapošljavanja obuhvata podsticaje za poslodavce koji zaposle djecu poginulih boraca, pripravnike sa visokom stručnom spremom.
- Mi smo poslodavcima dostavili spisak sa obrazovnom strukturom te djece - dodao je Milunović, a na njegove riječi nadovezao se i Vujičić:

- Njih ukupno ima 300 na evidenciji Zavoda i ovim smanjićemo za 77 - naglasio je Vujičić.

Akcionim planom zapošljavanja i samozapošljavanja biće zaposleno 4.188 lica. Poređenja radi, to je 20 odsto od ukupnog broja onih koji su na evidenciji nezaposlenih.