latinica  ћирилица
29/04/2021 |  20:30 ⇒ 20:31 | Autor: SRNA

Selaković: Ne prikazivati status manjina na neistinit način

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je, povodom izjave hrvatskog kolege Gordana Grlića Radmana da "status hrvatske manjine u Srbiji nije ni približan statusu srpske u Hrvatskoj", istakao da je važno da se položaji manjina ne prikazuje na neistinit način.
Nikola Selaković - Foto: SRNA
Nikola SelakovićFoto: SRNA

On je naglasio da je Srbija dosljedno opredijeljena za unapređenje odnosa sa Hrvatskom i da zato naglašava važnost da se položaj hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj ne prikazuju u iskrivljenoj vizuri, nego da se zajednički rad na tom pitanju bazira na realnim osnovama.

- Ukoliko je šef hrvatske diplomatije, kada je izjavio da status hrvatske manjine u Srbiji nije ni približan statusu srpske manjine u Hrvatskoj, hteo da kaže da je položaj Srba u Hrvatskoj mnogo gori nego položaj Hrvata u Srbiji, potpuno ću se složiti sa hrvatskim kolegom - istakao je Selaković u saopštenju.

Naime, dodao je Selaković, srpskom narodu u Hrvatskoj dvije i po decenije od završetka rata nisu u praksi dostupna prava koja su mu garantovana i Erdutskim sporazumom i zakonima Hrvatske.

Selaković podsjeća da je odnos većinskog naroda prema Srbima u Hrvatskoj i dalje predominantno negativan, zbog čega Srbi i dalje bivaju marginalizovani, diskriminisani i često stigmatizovani i tretirani kao građani drugog reda.

- Pomenimo samo činjenicu da u delovima Hrvatske postoji agresivan otpor upotrebi srpskog jezika i pisma, kao i da je pravo na negovanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta u mnogim oblastima gde Srbi žive zabranjena tema - napomenuo je Selaković.

On ocjenjuje da je odnos prema ćirilici, srpskom jeziku, kulturi i tradiciji i dalje u dijelovima Hrvatske najblaže rečeno diskriminatorski.

- Nema nagoveštaja da se iskreno i dosledno radi na stvaranju društvene klime u kojoj bi Srbi mogli da se osećaju kao ravnopravni građani - istakao je Selaković.

Sa druge strane, naveo je on, poduži je spisak stvari koje je Srbija uradila kako bi se Hrvati u Srbiji osjećali kao kod svoje kuće, jer i jesu kod svoje kuće.

On je dodao da se taj psisak ne može poništiti paušalnim i stereotipnim ocjenama koje upućuju oni čija je želja da hrvatskom narodu u Srbiji ne bude dobro, kako bi ta tema mogla da se zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe u Hrvatskoj.

Selaković je naglasio da su prava Hrvata, kao i prava drugih nacionalnih manjina u Srbiji, u skladu sa najnaprednijim evropskim tradicijama i praksom.

Srbija je čak, dodao je on, spremna da u duhu prijateljstva i povjerenja dodatno unapređuje položaj hrvatske manjine, ne zato što to od nje neko traži, već zato što je to ispravno.

- Predstavnici vlasti Hrvatske imaće u vlastima Srbije i u budućnosti partnera u naporima da se odnosi naše dve države i naroda unaprede na najviši nivo, ali sa druge strane moramo dobiti jasnu potvrdu iskrene želje naših partnera da zaista idu tim putem, jer sve češće do nas stižu sasvim suprotni signali - naveo je Selaković.

On je napomenuo da je Srbija, u duhu dobrosusjedskih odnosa, blagonaklono reagovala na želju ministra inostranih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana da se u Subotici sastane sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine.

Selaković ističe da je položaj nacionalnih manjina lakmus papir bilateralnih odnosa, te da se na unapređenju tog položaja mora dosljedno raditi, jer to je zajednička civilizacijska obaveza.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman je, dan nakon posjete Subotici, gdje je prisustvovao polaganju kamena temeljca za Hrvatsku kuću i susreta sa hrvatskom manjinom u Srbiji, rekao da "status hrvatske manjine nije ni približno kao što je status srpske manjine u Hrvatskoj".

- Hrvatska traži da Srbija ispoštuje bilateralni sporazum i načela reciprociteta zastupanja Hrvata, kako na pokrajinskom nivou, tako i na republičkom - dodao je hrvatski ministar.