latinica  ћирилица
29/04/2021 |  21:33 ⇒ 30/04/2021 | 09:12 | Autor: RTRS

Milatović za RTRS: Turisti iz Srpske dobrodošli u Crnu Goru (VIDEO)

Sada su granice otvorene, i svi su nam dobrošli. Čekamo turiste iz Republike Srpske, poručio je za Pečat Јakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja Crne Gore.
Јakov Milatović - Foto: RTRS
Јakov MilatovićFoto: RTRS

U svjetlu prve zvanične posjete delegacije Vlade Crne Gore Republici Srpskoj, Milatović kaže: Naša dva naroda zaslužuju mnogo bolju saradnju nego što je to bilo ranijih godina, i to je namjera i politika premijera Zdravka Krivokapića.

- Između ostalog, da ovakvim posjetama  damo novi impuls i dinamiku našim odnosima. U Vladi Crne Gore,  Republika Srpska ima iskrenog partnera i prijatelja, a sve u interesu naših građana - naglasio je Milatović.

On naglašava da je u razgovoru sa najvišim zvaničnicima Srpske otvoreno nekoliko značajnih tema, koje su bile zanemarene u ranijem periodu.  

- Јedna od najznačajnih jeste da što više povežemo Banjaluku sa Crnom Gorom, vjerovatno čarter letom, da li sa Tivtom ili Podgoricom, i da to pretvorimo u stvarnost. Tu su i putni pravci koji vežu Srpsku i Crnu Goru i nisu u najboljem stanju, ali želimo da ih obnovimo, i da se sa riječi pređe na djela. Pregovaramo o otkupu putarine na putnom pravcu između Trebinja i Herceg Novog, i to će biće realizovano prije početka turističke sezone. Isto tako želimo da nam granica bude zajednička, dakle jedan prelaz. Da nam građani ne stoje dva puta u redu. Želimo brži protok ljudi i robe i to je naš cilj - ambiciozno je najavio Milatović.

Prethodna vlast zatvorila je Crnu Goru kada je krenula pandemija, prošle godine, što se veoma negativno odrazilo na ekonomiju ove mediteranske države.  

- Neracionalna odluka, koja je vjerovatno bila politički motivisana. Zatvorili su granici prema susjedima u regionu, prije svega BiH i Srbiji, i promet od turizma je pao za 85 odsto u odnosu na 2019. godinu. Crna Gora je zbog toga doživjela najveći ekonomski pad u Evropi, ali i svijetu. Ne postoji niki drugi razlog, osim političke odluke - tvrdi Milatović.

Kako sada naglašava, duvaju potpuno neki novi vjetrovi i sa optimizmom se čeka nova turistička sezona.

- Dodatni optimizam je podgrijan i stabilnom epidemiološkom situacijom. Imunizovano je do sada oko 40.000 ljudi, što je oko 10 odsto od ukupnog broja odraslog stanovništva, a sledeće sedmice stiže još 200.000 doza, što znači da ćemo u tom talasu vakcinisati 100.000 ljudi, i nadamo se veoma dobroj turističkoj sezoni - zaključio je Јakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja Crne Gore.