latinica  ћирилица
29/04/2021 |  22:31 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Hrvatska: Mišija groznica registrovana u više županija

U više hrvatskih županija zabilježeni su slučajevi mišije groznice - virusne bolesti koja ostavlja ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, slučajevi su zabilježeni na području Gorskog Kotara, u okolini Karlovca, Zagreba, u Zagrebačkoj te Brodsko-posavskoj županiji.
Laboratorija (Foto: AP/Cliff Owen) -
Laboratorija (Foto: AP/Cliff Owen)

Izvor zaraze su mišoliki glodavci, a osoba se najčešće zarazi boraveći u prirodi, ali i prilikom čišćenja tavana ili podruma jer je za zarazu dovoljan udah prljavštine.

Na području Gorskog kotara zabilježeno je 20-ak slučajeva mišije groznice.

Iz Uprave šuma Podružnica Delnice navode da ih ne mogu suzbiti hemijskim preparatima jer su potpisnici evropskog sertifikata koji to zabranjuje, a da ih s druge strane ne mogu suzbiti ni klopkama, jer ih tada moraju fizički ukloniti.

- Tako da, zapravo, ostavljamo prirodi da to rješava - kaže Ivana Pečnik Kastner
iz Uprave.

Iz Doma zdravlja Delnice navode da se nakon inkubacije, koja traje od sedam do 10 dana, pojave prvi simptomi bolesti - temperatura praćena bolovima u lumbalnom dijelu i to predjelu bubrega, prenosi HRT.

- Neko može čak završiti na dijalizi dan-dva, nakon čega se funkcija bubrega smiri - navodi epidemiolog Marinka Kovačević.

Broj ovih prenosilaca zaraze povećao se usljed blage zime i obilja hrane, pa se preporučuje da se u prirodi ne sjedi direktno na tlu, ne ostavlja hrana i piće, niti pije voda iz potoka.

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali može imati ozbiljne posljedice.