latinica  ћирилица
30/04/2021 |  08:25 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Tegeltija: Zaboraviti na populističke inicijative, fokusirati se na investicije

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da u drugoj polovini godine očekuje, na prvom mjestu, usporavanje pandemije, što u najvećoj mjeri zavisi od poštovanja epidemioloških mjera i brzine vakcinacije, te da će preovladati razum i da će se svi ozbiljno fokusirati na ozbiljna pitanja i investicije, a zaboraviti na populističke inicijative.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

Na pitanje šta je bio cilj interpelacije koju je dio poslanika iz opozicije na nivou BiH uputio u parlament i na osnovu koje se diskutovano o radu Savjeta ministara, Tegeltija je za Glas Srpske izjavio da je cilj bio promovisanje određenih politika bez ozbiljnih materijala.

- Savjet ministara će nastaviti da radi svoj posao, bez obzira što iz opozicije stalno pokušavaju da prave atmosferu da nas optužuju za sve što se nije napravilo u BiH, a mjesto za rješavanje mnogih problema nismo mi već drugi nivoi vlasti, imajući u vidu ustavnu ulogu Savjeta ministara - pojasnio je Tegeltija.

Govoreći o budžetu zajedničkih institucija BiH, Tegeltija je podsjetio da je Nacrt budžeta usvojen u Savjetu ministara i naglasio da je veoma teško bilo pronaći način za uštede, jer su velike već napravljene i u prošlogodišnjem finansijskom okviru.

On smatra da će budžet proći sve procedure i da će sve biti završeno do kraja drugog kvartala.

- Nacrt je usvojen na vrijeme u Savjetu ministara, sa dovoljno prostora da bude usvojen u Predsjedništvu i parlamentu. Iako smo očekivali, taj posao nije završen do kraja aprila, još je u Predsjedništvu, a nema zahtjeva za korekcijama. Vjerujem da će neće biti potrebe za novom odlukom o privremenom finansiranju, iako možemo provesti čitavu godinu na tom vidu finansiranja - istakao je Tegeltija.

Govoreći o izjavi srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da neće biti budžeta dok ne budu prihvaćeni zahtjevi poljoprivrednika koji traže zaštitu domaće proizvodnje, Tegeltija je rekao da je protivnik uslovljavanja bilo koje vrste, ali, nažalost, pokazalo se da je, u nekim situacijama, to gotovo nemoguće izbjeći.

- Treba odvojeno tretirati budžet i prijedlog odluke o zaštitnim mjerama domaće poljoprivredne proizvodnje koju je pripremio Savjet ministara i koji je dva puta bio predložen na sjednicama, a nije usvojen. Nadam se da ćemo izbjeći situaciju uslovljavanja budžeta podrškom poljoprivrednicima jer su i jedno i drugo potrebni BiH. Mislim da će preovladati razum i shvatanje koliko je pogođena poljoprivredna proizvodnja, da treba zaštitu - pojasnio je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je dodao da trenutno, nažalost, jedina podrška za odluku koja tretira tu pomoć dolazi od ministara iz Republike Srpske i resornog ministarstva Vlade Srpske.

- Nadam se da ćemo u narednih desetak, petnaest dana doći do kompromisa, usvojiti i budžet i odluku za pomoć poljoprivrednicima u BiH - rekao je Tegeltija.

Komentarišući izjave pojedinaca da je on jedan od krivaca jer vakcine protiv virusa korona ne stižu u omjeru koji je očekivan, predsjedavajući Savjeta ministara je rekao da je to pokušaj da prebacivanjem odgovornosti na Savjet bude prikrivena neodgovornost i neuspjeh zaduženih za taj proces.

- Savjet ministara od uspostavljanja nikada se nije bavio nabavkom vakcina za bilo koje virusno oboljenje, a svake godine se uvoze vakcine za te namjene. Zakoni koja tretiraju tu oblast nisu u nadležnosti zajedničkih institucija, već entiteta i Brčko distrikta. Pokušaj da se sa jedne tačke problem prenese na Savjet ministara je, u medijskom smislu, imao i neke uspjehe, ali svi koji znaju kako to izgleda svjesni su da nije odgovornost na Savjetu ministara - istakao je Tegeltija.

On je naveo da je u BiH došlo 232.000 doza, od čega 67.000 doza kroz nabavke Republike Srpske, a ostale posredstvom Savjeta ministara ili kroz mehanizam Kovaks ili kroz međunarodnu pomoć.

- Važno je da su entiteti shvatili da je odgovornost na njima i da nabave dodatne doze izvan onoga što je Savjet ministara obezbijedio kroz različite sisteme, a od te brzine zavisiće i brzina vakcinacije. Posredstvom Savjeta ministara do kraja drugog kvartala biće nabavljena velika količina vakcina u odnosu na to što imamo, a ako nabavi i Vlada FBiH, moći ćemo da zadovoljimo naše potrebe - pojasnio je Tegeltija.

Na pitanje da li su inicijative o potrebi smanjenja PDV-a u BiH, koje su ponovo aktuleizovane, realne ili populističke, Tegeltija je rekao da političari kada god ostanu bez tema, vraćaju se PDV-u.

- Povećavali bi i smanjivali stope, uvodili nultu stopu, oporezivali igre na sreću i tome slično. Zakon o PDV-u je sistemski zakon koji ne može podlijegati brzim intervencijama, da ne kažem brzopletim. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH je pripremio ozbiljne izmjene zakona o PDV-u i uskoro će se naći u parlamentarnoj proceduri. Sve ove populističke inicijative za izmjene PDV-a teško mogu da budu podržane u Upravnom odboru UIO, ali i u parlamentu - konstatovao je Tegeltija.

Govoreći o blokadama kada je riječ o zajedničkim projektima Srpske i Srbije, posebno onih energetskih u slivu Drine, Tegeltija je rekao da je svaki pokušaj blokade investicionog projekta pogrešan.

- U ovom momentu nema blokade. To su pokušaji političkih blokada i obeshrabrivanje onih koji žele da realizuju te projekte. Pozivam sve da bilo koji investicioni projekat, bilo iz oblasti energetike ili neki drugi, pokušamo da zajednički radimo sa našim susjedima na istoku i zapadu. Ovi pokušaji blokade, siguran sam, kratko će trajati, a veliki energetski projekti će doći na red i biti završeni - zaključio je predsjedavajući Savjeta ministara.