latinica  ћирилица
30/04/2021 |  08:50 ⇒ 08:51 | Autor: SRNA

Rudari sutra izlaze na protest

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH, povodom obilježavanja 1. maja - Međunarodnog praznika rada, sutra će u Sarajevu organizovati protest, kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog izuzetno teškog položaja radnika.
Rudari (ilustracija) - Foto: SRNA
Rudari (ilustracija)Foto: SRNA

Iz ovog sindikata su istakli da je riječ o mirnom okupljanju članova iz svih sedam sindikalnih organizacija, članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, pod sloganom "Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH".

Protest će biti održan na platou Željezničke stanice u Sarajevu sa početkom u 9.00 časova, odakle će učesnici mirnom šetnjom u koloni krenuti ka zgradi Vlade FBiH, prenose federalni mediji.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprečavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

Iz Sindikata ukazuju na probleme u sektoru rudarstva u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Protestni marš sutra će u Sarajevu organizovati i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH pod sloganom "I grob, i rob! Šta nam još spremate?", čiji je cilj da se ukaže na izrazito loš položaj radnika zaposlenih u ovom sektoru.

Zbog poštovanja epidemioloških mjera, marš će biti organizovan kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima.