latinica  ћирилица
30/04/2021 |  09:36 ⇒ 10:31 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH i nakon 27 godina nijemo na ubistvo četvoro mladih

Četvoro mladih ljudi ubijeno je na današnji dan 1994. godine u Doboju, a pet lica teško je ranjeno prilikom granatiranja užeg dijela grada sa položaja tzv. Armije BiH, za šta ni nakon 27 godina niko nije odgovarao niti se Tužilaštvo BiH oglasilo o tom događaju.
Blago Blagojević - Foto: SRNA
Blago BlagojevićFoto: SRNA

Zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa granatiranjem Doboja u periodu ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine tokom kojeg je stradalo 99 civila, a 322 ranjeno, Okružno javno tužilaštvo u Doboju je u ranijem periodu vodilo istragu protiv ukupno osam lica.

Riječ o licima A.N, B.H, M.H, Š.A, S.DŽ, H.I, A.M. i B.M, ali je postupak prema odluci Suda BiH iz 2012. godine proslijeđen Tužilaštvu BiH.

Porodice stradalih i danas čekaju odgovore na pitanja ko je naredio, a ko poubijao nedužne mlade ljude i zašto niko nije odgovarao za njihovu smrt.

Nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske Blago Blagojević rekao je da su 30. aprila 1994. godine, dan uoči Vaskrsa, od ispaljene granate kalibra 120 milimetara na licu mjesta smrtno stradali njegova kćerka Daliborka /20/ i njen vjerenik Nedeljko Tanasić, dok su od posljedica ranjavanja u bolnici preminuli Stojanka Јović, izbjeglica iz Maglaja, i Ljilja Vukosavović, izbjeglica iz Gračanice.

- Tu subotu, oko 20.30 časova, pala je granata koja je došla sa područja koju su kontrolisale muslimanske snage - ispričao je Blagojević i dodao da je stradala omladina koja se okupila da proslavi veče uoči Vaskrsa.

Kaže da su njegova kćerka Daliborka i Nedeljko sahranjeni u istu grobnicu, jer je granata prekinula njihovo zakazano vjenčanje.

- Niko nije istražio odakle je tačno granata ispaljena, ko je izdao naređenje. Žalosno je i to što niko ne obilježava tu tragediju, s obzirom na to da je te večeri u Doboju u jednom danu od granate stradalo najviše civila - istakao je on.

Blagojević je naveo da se njegova lična tragedija i dalje nastavlja u pokušajima da sazna ko je odgovoran za stradanje.

Ističe da je razočaran i što, uprkos svim pokušajima ni do danas, Nedeljku, izbjeglici iz Busovače i pripadniku dobojske brigade koji je sahranjen uz počasnu paljbu, nije priznat status poginulog borca, iako se njegova fotografija nalazi u Spomen-sobi Gradske boračke organizacije Doboj.

- S obzirom na to, da se Nedeljko vodi kao civilna žrtva rata, njegova majka koja se vratila u federalnu opštinu Busovača i kao povratnik preživljava od skromne invalidnine od 80 KM - rekao je Blagojević, koji je poručio da Republika Srpska ne treba da zaboravlja svoje žrtve.

Predsjednik Skupštine Gradske boračke organizacije Doboj Petar Tubić rekao je da je u Doboju tokom ratnog sukoba od granatiranja sa okolnih muslimanskih položaja ubijeno 99, a ranjena su 322 civila.

- Nažalost, pravda je i dalje selektivna za srpske žrtve. Јoš nije pokrenut postupak za ubijene i stradale tokom četvorogodišnjeg granatiranja Doboja, iako je policija dokumentovala i fotografisala svako mjesto stradanja i postoje jasni podaci o tome - rekao je Tubić.

On je naveo da su Doboj granatirale jedinice tzv. Armije BiH i HVO i da je žalosno što i danas naredbodavci i izvršioci slobodno i nekažnjeno šetaju po mjestima u Doboju gdje su stradale žrtve.

Iz Policijske uprave Doboj i Okružnog javnog tužilaštva Doboj je saopšteno da su izvještaji o zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva, a koji se odnose na granatiranje užeg i šireg područja grada Doboja, koja obuhvataju i visoko pozicionirane oficire tzv. Armije BiH, dostavljeni Tužilaštvu BiH na postupanje.

Iz Policijske uprave Doboj navode da su 26. decembra 1995. godine Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnijeli krivičnu prijavu protiv devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a 13. novembra 2001. godine i poseban izvještaj kao dopuna prethodne krivične prijave protiv jednog lica.

Istom Tužilaštvu je 30. marta 2012. godine podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela zločini protiv čovječnosti.

Dobojska policija je 15. decembra 2017. godine Tužilaštvu BiH u Sarajevu podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Doboju navode da su ranijem periodu vodili istragu po podnesenoj krivičnoj prijavi protiv ukupno osam lica čiji su inicijali A.N, B.H, M.H, Š.A, S.DŽ, H.I, A.M. i B.M, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a u vezi granatiranja Doboja u periodu ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine.

Osumnjičenim je stavljeno na teret da su u svojstvu zapovjednika i članova štaba vojnih formacija tzv. Armije BiH planirali, izdavali naredbe, odnosno učestvovali u donošenju odluka o izdavanju naredbi neselektivnih artiljerijsko-raketnih napada na gradsko jezgro i civilne ciljeve u gradu Doboju i njegovoj okolini, usljed kojih je smrtno stradalo i ranjeno više lica, te pričinjena znatna oštećenja na stambenim i drugim objektima.

Navedeni predmet je, u skladu sa obavezama iz Strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH, dostavljen na pregled i ocjenu Sudu BiH, koje je rješenjem od 10. januara 2012. godine, predmet proslijedio Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili na pitanje Srne o statusu dostavljenih predmeta.

U Doboju o stradanju 99 ubijenih i ranjena 322 civila, od kojih je veći broj kao posljedicu imao invalidnost, tokom granatiranja Doboja sa okolnih muslimanskih položaja tokom ratnog sukoba, svjedoči spomen-ploča postavljena u gradskom parku, pored bista narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata.