latinica  ћирилица
30/04/2021 |  09:56 | Autor: SRNA

Bošnjaci ako žele očuvati BiH, onda je vrijeme za dogovore

Bošnjaci ako žele očuvati BiH kako ne bi doživjela sudbinu bivših zajednica, onda je vrijeme za dogovore, a Hrvati su partneri sa kojima se može razgovarati u BiH, rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović je istakao da je uvjeren da će bošnjačka strana učiniti da se FBiH transformiše kao dominantno entitet Bošnjaka u vrlo praktičnom smislu.

- Biće nam svima lakše kada prihvatimo formulu ravnopravnosti triju naroda - rekao je Čović za Večernji list, izdanje za BiH, i dodao da je bošnjačka strana svjesna opasnosti poteza koje povlači.

Poručio je da BiH ima svoju budućnost i da njegov optimizam nije presušio, ali uz uvažavanje ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Čović je rekao da HDZ traži izmjene o načinu biranja Doma naroda i Predsjedništva BiH kroz legitimno predstavljanje.

- To možemo riješiti tako da izmijenimo Izborni zakon uz ograničene izmjene Ustava ako bi izmjene išle u tom smjeru - rekao je on.

Čović je najavio da će poslije vaskršnjih praznika biti održani sastanci, kojima bi se, uz zvaničnike SAD i EU, pridružili predstavnici međunarodnih organizacija koje mogu pravno pomoći.

- Očekujem da je realno tokom maja usaglasiti ono što je moguće. Naš stav je jasan. Tražimo otklanjanje svih oblika diskriminacije - poručio je Čović.