latinica  ћирилица
30/04/2021 |  12:20 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Astra Zeneka: Nismo dali prevelika obećanja

Direktor Astra Zeneke Paskal Sorio rekao je danas da ova kompanija nije dala prevelika obećanja o isporukama vakcine protiv kovida 19 širom svijeta.

Evropska komisija podnijela je tužbu protiv anglo-švedske kompanije jer nije poštovala ugovor o isporuci vakcina i zato što nema "pouzdan" plan o pravovremenim isporukama.

Sorio je rekao da je kompanija učinila sve što je mogla prema EU i da je lično razočaran što to nije moglo biti više, ali da je ponosan na rad svoje firme na vakcini. On je naglasio da je Astra Zeneka potpuno posvećena povećanju isporuka.

- Nikada nismo dali prevelika obećanja, objašnjavali smo da smo u tom trenutku mislili da možemo to da postignemo - rekao je Sorio.

On je dodao da kompanija ne isporučuje Evropi onu količinu vakcina za koju se nadala da je moguća i da će Uniji do kraja aprila biti isporučeno 50 miliona doza.

Kompanija je do kraja marta dostavila samo četvrtinu onoga što je obećala evropskom bloku.

Astra Zeneka sada planira da isporuči 100 miliona doza Uniji do kraja juna, umjesto 300 miliona kako je predviđeno ugovorom.

Sorio je ukazao na situaciju i Indiji, koja prolazi kroz razoran talas kovida 19. Astra Zeneka u ovoj zemlji proizvodi 90 odsto dostupnih vakcina.

- Zamislite na šta bi Indija ličila bez vakcina. Zamislite da nismo uskočili, zamislite da smo rekli ne - rekao je Sorio.