latinica  ћирилица
30/04/2021 |  12:35 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Saradnja univerziteta iz Srpske i Koreje

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjaluci i prestižni Hankuk univerzitet za strane jezike sa sjedištem u Seulu i kampusom u gradu Јonginu, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Јapanu koja nerezidentno pokriva i Republiku Koreju, potpisali su danas Sporazum o saradnji koji precizno definiše pravce zajedničkih aktivnosti u narednih pet godina.
Poptisan sporazum - Foto: RTRS
Poptisan sporazumFoto: RTRS

S obzirom na okolnosti izazvane pandemijom virusa korona i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva ova tri univerziteta na zajedničkoj ceremoniji potpisivanja, sporazume koje su ranije potpisali dva rektora iz Srpske, danas je i zvanično potpisao predsjednik Hankuk univerziteta u Seulu.

Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila poslije posjete ambasadora BiH u Јapanu Siniše Berjana Hankuk univerzitetu prošle godine, a u međuvremenu je usaglašavan konačni tekst sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju fakulteta i katedri koje se bave izučavanjem srpskog jezika i književnosti.

Hankuk univerzitet je osnovan davne 1954. godine i jedinstven je u ovom dijelu Azije po izučavanju srpskog jezika još od 1988. godine. Јedan je od najboljih univerziteta za strane jezike u Aziji i na njemu se izučavaju 53 strana jezika. Veliki broj poznatih svjetskih državnika je posjetio ovaj univerzitet i održao predavanja iz različitih oblasti. Između ostalih, i Barak Obama, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, održao je predavanje o globalnom progresu u neširenju nuklearnog oružja na ovom univerzitetu 2012. godine.