latinica  ћирилица
30/04/2021 |  12:56 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Obilježeno 29 godina od stradanja prve žrtve u gradu na Sani

U Prijedoru je danas obilježeno 29 godina od pogibije dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape iz Gornjeg Јelovca, prve žrtve u gradu na Sani u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Prijedor - sjećanje - Foto: SRNA
Prijedor - sjećanjeFoto: SRNA

Tim povodom služen je pomen i položeni su vijenci kod spomen-ploče u Kozarskoj ulici.

Predsjednik gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica rekla je da je za ovaj zločin niko nije odgovarao, te da je više nego jasno da su prve žrtve u Prijedoru bili Srbi.

- Kad ubiju policajca u nekim drugim zemljama onda se to zove terorizam. Radenko je bio policajac, krenuo na posao i svirepo ubijen, a do danas niko nije odgovarao. Godinama pričamo istu priču da se sudi samo Srbima, a da Bošnjaci ne odgovaraju - rekla je Karlica.

Ona je naglasila da je time velika nepravda nanesena prema srpskih žrtvama u BiH i da će "Božija kazna stići sve one koji su tako radili".

Potpredsjednik gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Slaviša Knjeginjić rekao je da je pucanj u Đapu bio pucanj u mir, jer je taj nemili događaj označio početak rata u gradu na Sani.

- Danas je 12 godina kako smo postavili spomen- ploču našem prvom poginulim sugrađaninu, a tužilaštvo i sud nisu se pokrenuli sa mjesta. Јednostavno srpske žrtve se, kao i obično, ne pominju - rekao je on.

Kneginjić kaže da će oni i dalje pominjati, opominjati i da će valjda jednom doći vrijeme kada će pravda stići odgovorne za svirepo ubistvo Đape, koje je prouzrokovalo sve nemile događaje u Prijedoru koji su kasnije uslijedili.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je na ovom mjestu prije 29 godina stradao jedan nevin mladi čovjek koji je obavljao svoj posao.

- Ovdje smo došli da odamo počast tom nevino stradalom mladom čovjeku i da ne zaboravimo i opomenemo da se ovako nešto u našem gradu više nikad ne ponovi. Zadatak svih nas mladih ljudi koji nismo učestvovali u ratu je da sve naše žrtve ne zaboravimo i da ukažemo na značaj i pomen na datume kada su nastradali - poručio je Pavlović.

Vijence na spomen-ploču položili su članovi porodice, delegacije Gradske uprave, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila članovi boračkih organizacija i drugih udruženja, te prijatelji i mještani Gornjeg Јelovca.

Radenko Đapa ubijen je u noći između 30. aprila i 1. maja 1992. godine.