latinica  ћирилица
30/04/2021 |  16:08 | Autor: SRNA

Brnabić: Srbija čuva podatke svojih građana

Srbija je, zbog sajber opasnosti, odlučila da lične podatke građana skladišti kod sebe, gdje može da osigura najviše bezbjednosne standarde, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić.
Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Ana Brnabić (foto:atvbl.com)

Obraćajući se onlajn na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, Brnabićeva je napomenula da su u Srbiji zato razvijena dva državna "data centra", koja čuvaju najvažnije registre.

- Srbija smatra zaštitu podataka veoma važnom i zato tražimo da podaci građana budu skladišteni u našoj zemlji, gdje možemo obezbjediti visoke standarde bezbjednosti - rekla je ona.

Brnabićeva je istakla da Srbija neprestano obučava osoblje kako bi uočilo prijetnje i na njih adekvatno odgovorilo, te dodala da je Srbija prepoznala benefite digitalizacije, ali i da je svjesna i problema i izazova koji je prate jer je sajber bezbjednost izložena potencijalno velikoj prijetnji.

Govoreći o temi "Novo razmatranje sajber strategija u turbulentnim vremenima", Brnabićeva je navela da je Srbija brzo napredovala u obezbjeđivanju kritične sabjer infrastrukture.

U tom smislu, istakla je ona, detaljno je izrađena sajber strategija i usvojeni zakoni, osnovan nacionalni centar za prevenciju bezbjednosnih rizika IT sistema, koji pribavlja sve podatke o potencijalnim rizicima i upozorava na prijetnje.

- Razumijemo da je ključna međunarodna saradnja u borbi protiv sajber kriminala. Zato smo opredjeljeni da povećamo komunikaciju, djeleći najbolju praksu i pouke, i učestvujemo u međunarodnim procesima sajber bezbjednosti - naglasila je Brnabićeva.

Ona je posjetila da su njeni ciljevi kao premijera transformacija srpske ekonomije u tehnološki modernu i digitalizovanu ekonomiju, orijentisanu ka istraživanjima i inovacijama, prenio je Tanjug.

Brnabićeva je podsjetila da je u Srbiji počela transformacija obrazovanja i javne administracije, da se u školama uvode osnove vještačke inteligencije, da se škole povezuju sa brzim internetom i uvode digitalne knjige i učionice.

Osim toga, dodala je ona, Srbija je investirala snažno u visokotehnološku infrastrukturu, u naučnotehnološke parkove, istraživačke institute, a javnoj administraciji je postavljeno kao prioritet elektronska uprava /e-uprava/ kako bi se dobile transparentne i efikasne usluge dostupne građanima i privredi u svako doba.

Brnabićeva je istakla da su već uočeni jasni benefiti tih promjena, posebno tokom pandemije virusa koprona, prije svega u procesu vakcinacije, kada su zahvaljujući e-upravi građani mogli lako da se registruju i biraju vakcine.

Danas, drugi dan dvodnevne konferencije, koja je počela juče, osim premijera Srbije Ane Brnabić, izlaganja su imali i generalni sekretar OEBS-a Helga Šmit, bivši državni sekretar SAD Medlin Olbrajt, te predsjednik Minhenske bezbjednosne konferencije Volfgang Išinger.