latinica  ћирилица
30/04/2021 |  16:10 | Autor: SRNA

Čović: Do kraja juna otkloniti sve anomalije izbornog zakonodavstva

HDZ BiH smatra da u naredna dva mjeseca, uz potpuno uvažavanje presuda Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda u Strazburu, treba omogućiti u BiH legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kroz Izborni zakon i da se urade ograničene ustavne promjene radi uklanjanja svih diskriminacija, izjavio je danas u Mostaru lider HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sjednice Predsjedništva stranke.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Iz HDZ-a BiH saopšteno je da su se teme današnje sjednice Predsjedništva stranke odnosile na aktuelnu političku situaciju i odnose u BiH, funkcionisanje izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima, kao i druga pitanja od šireg društvenog i političkog značaja.

Osnovno pitanje današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH odnosilo se na aktuelne razgovore o implementaciji odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Istaknuto je da bošnjačke stranke i mediji pod njihovim uticajem izazivaju lažne afere da bi se skrenuo fokus s ključnih političkih pitanja koja su već trebala da budu u poodmakloj fazi razgovora.

Afera oko nepostojećeg dokumenta, kako se navodi, trebala je skrenuti pažnju sa rješavanja implementacije svih presuda i otklanjanja diskriminacije koja destabilizuje bilo kakav reformski proces i napredak.

- Izborni zakon se tiče svih političkih opcija i da na kraju kroz takav pristup čitavu stvar završimo u Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi drugi pravno-tehnički detalji koji doprinose demokratičnosti, transparentnosti i integritetu izbornog procesa za nas su prihvatljivi - rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je napomenuo da je neizborna godina trenutak da se sve te stvari riješe.