latinica  ћирилица
30/04/2021 |  17:30 | Autor: SRNA

Vladika Јoanikije: Budite blagi, milostivi i praštajte

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije naglasio je u vaskršnjoj poruci da je Hristovo vaskrsenje iz mrtvih glavni događaj i temelj svete pravoslavne vjere, te pozvao vjernike da među sobom budu blagi, milostivi i da praštaju jedni drugima.
Episkop Јoanikije  (Foto: Sputnik / Nebojša Popović) -
Episkop Јoanikije (Foto: Sputnik / Nebojša Popović)

- Iako smo u zabrinjavajućoj mjeri otuđeni, ovaj praznik nam vraća istinsko osjećanje da smo djeca Božija, sinovi i kćeri Oca našeg nebeskoga, kroz Sina njegovog raspetog i vaskrslog Isusa Hrista - navodi se u vaskršnjoj poruci vladike Јoanikija, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

Vladika je napomenuo da je zajednicu Crkve Božije Sveti apostol Pavle sagledao kao živi i nedjeljivi organizam kojem je Hristos glava, a hrišćani njegovi udovi i braća među sobom.

Zato je, naveo je episkop budimljansko-nikšićki, neprihvatljivo da se u Crkvi prave podjele i razdori po nacionalnoj, ideološkoj, stranačkoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi.

- Hrišćanska ljubav prevazilazi podjele, miri zavađene, zacjeljuje bratske rane, velikodušna je, prašta i ne zlopamti, izgrađuje u istini i dobroti porodičnu i svaku drugu zajednicu, sjedinjava različito, a od prirodnih razlika među ljudima, polovima, uzrastima čini bogatstvo, harmoniju i ljepotu ljudskog života - ukazao je vladika.

Episkop Јoanikije napomenuo je da je neprocjenjivi dar Božiji sabornost vjernih u Crkvi, koja je prožeta blagodaću Isusa Hrista, ljubavlju Boga Oca i zajedništvom Svetoga Duha.

- To blagodatno iskustvo stiču svi koji učestvuju u svetim bogosluženjima, hrane se i osvećuju svetim tajnama Hristovim. Oni se obnavljaju vječnim novinama Božijim - naveo je vladika Јoanikije.

Vladika je podsjetio da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije, jedan od najvećih svjedoka vaskrsenja u ovom vremenu, podsticao ljude da se takmiče u dobru, čuvajući i izgrađujući međusobni mir.

- Svako drugačije nadmetanje ili sukobljavanje nije od Boga, a društveno je nekorisno i štetno. Izgrađujmo našu otadžbinu Crnu Goru slušajući Svetog apostola Pavla: "Budite među sobom blagi, milostivi, praštajući jedan drugome, kao što je i Bog u Hristu oprostio vama" - poručio je episkop budimljansko-nikšićki.

Vladika Јoanikije podsjetio je na prošlogodišnje nezaboravne litije za odbranu vjere, svetinja, pamćenja, časti i obraza u Crnoj Gori, kao narodnog vaskrsenja i duhovnog obnovljenja.

- Prevazilaženje ranijih podjela, izmirenje, svenarodna jednodušnost, međusobno razumijevanje su, kroz muku, na litijama stečeno duhovno bogatstvo koje treba čuvati po svaku cijenu - rekao je vladika.

Episkop Јoanikije istakao je da je put vaskrsenja - put radosnog života, put u novi raj, koji je ispunjen božanstvenom slavom, put u novi život dostojan čovjeka.

- Neka bi nas, časni oci sveštenici, monasi i monahinje, draga braćo i sestre, obasjala svjetlost Hristovog vaskrsenja, da sjedinjeni sa Hristom u vječnom carstvu odbacimo sve što nas odgoni u tamu grehovnu i odvlači od Sunca Pravde. Objedinimo se u vjeri, dobru i ljubavi da bismo mogli radosno uskliknuti: "Hristos Voskrese iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovima život darova"! Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse - poručio je vladika Јoanikije.

Srpska pravoslavna crkva obilježiće Vaskrs u nedjelju, 2. maja.