latinica  ћирилица
30/04/2021 |  18:44 ⇒ 18:45 | Autor: SRNA

Čudna i iznenađujuća odluka mehanizma da 8. juna izrekne presudu generalu Mladiću

Odluka Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu /Mehanizam/ da za 8. jun zakaže izricanje pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću predstavlja iznenađenje i čudno je zašto su požurili, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.
Darko Mladić - Foto: RTRS
Darko MladićFoto: RTRS

Mladić je rekao da je ova odluka iznenađenje s obzirom na to da je novi haški sudija prije par mjeseci zamijenio prethodnog sudiju koji je umro, te ocijenio da je ovo kratak rok da se novi sudija upozna o predmetu.

- Čudno djeluje taj rok. Naša je procjena da je to prekratko /da se upozna o predmetu/ i da je, iz nekog razloga, predsjedavajući Mehanizma požurio sa odlukom - rekao je on.

Navodeći da ne može da ulazi u to kako je predsjedavajući Mehanizma odlučivao, Darko Mladić je ocijenio da je ova odluka, stvarno neobična i neobično je da se donese ovako brzo.

- Ne znamo na koji način se novi sudija tako brzo uputio u predmet, kako se to tako brzo zakazalo, da li će uopšte neko moći da prisustvuje? Ukoliko niko ne bude mogao da prisustvuje od advokata, kako će biti - rekao je Darko Mladić.

On je podsjetio da su u drugim haškim predmetima bile godine razlike između prvostepene i pravosnažne presude.

- Ali, ovo je sad činjenica. Mi sada imamo do 25. maja da se izjasnimo po tom pitanju. A advokatski tim tek treba da izanalizira i vidimo šta je moguće. Da li je uopšte moguće i da dođu i prisustvuju advokati? Za generala isto nismo sigurni, kako će i šta biti - naveo je on.

Prema njegovim riječima, advokatski tim će sve to da analizira i tek da formira svoj stav.

Na pitanje da li je moguće da Mehanizam izrekne presudu bez prisustva i generala i njegovih advokata, Darko Mladić je rekao da bi to bilo protiv pravila, ali da je kod ovog suda sve moguće.

- Oni su sami kršili svoja pravila više puta. Ne podleže to pravilniku, nego proizvoljnim ocjenama - rekao je Darko Mladić.

On je ocijenio da je i čudno da sud u Hagu uvijek tempira svoje odluke na neke neradne dane, pravoslavnim praznicima ili nedjeljom.

Što se tiče zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića, njegov sin kaže da porodica i odbrana realno ne znaju kako je, i da od kada je korona krenula, opet nemaju konkretne izvještaje, nego samo neke paušalne izvještaje koji nisu medicinski, nego više opisni.

- Tako da vidimo da je nekoliko mjeseci bio baš loše, pa je sad nešto malo bolje. Ali, to je samo utisak iz razgovora sa njim. Niti ko može da ga vidi, ili da ga posjeti, niti imamo pristup medicinskoj dokumentaciji mjesecima, tako da realno ne možemo da znamo kako je - kaže Darko Mladić za Srnu.

On je naveo da s jedne strane, odbrana ima ozbiljne brige za generalovo zdravstveno stanje, a s druge ima proceduralne probleme.

Povezane vijesti:

Konačna presuda generalu Ratku Mladiću 8. juna