latinica  ћирилица
30/04/2021 |  19:01 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Poslodavci traže povećanje neoporezivog dijela plate, sindikat veći minimalac (VIDEO)

Poslodavci traže povećanje neoporezivog dijela plate, sindikat veći minimalac. Vlada Srpske kao treći član Ekonomsko- socijalnog Savjeta, poslovnu zajednicu podsjeća da su je rasteretili kroz različite vrste podsticaja, a predstavnike radnika da je najniža plata na nivou onih u okruženju. Svi su saglasni da u maju počnu pregovori, a sve u cilju povećanja ličnih dohodaka zaposlenih.
Novac - brojanje - Foto: RTRS
Novac - brojanjeFoto: RTRS

Povećati najnižu platu, zahtjev je sindikata, koji poslodavci ne prihvataju. Poslovna zajednica smatra da minimalac treba vezati za rast prosječne plate, a predstavnici radnika da bezuslovno treba da bude veći.

- Nismo u ovoj godini na početku uspjeli da povećamo najnižu platu. Mislim da je ovo sada pravo vrijeme da dođe do povećanja najniže plate - naglasila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata.

Saša Trivić, predsjednik UUPRS, naglašava da prosječna plata mora da diktira.

- Ne može se rastom minimlane plate koja se zloupotrebljava podizati prosječna plata. Prosječna plata mora da diktira - istakao je Trivić.

Sadašnji minimalac od 520 maraka čini 55 procenata prosječnog ličnog dohotka u Republici Srpskoj. Prije odluke da li povećati minimalac treba pogledati i najniže plate u regionu, kažu u Vladi, ali prednost daju dogovoru sindikata i poslodavaca.

- Najniža plata u Republici Srpskoj ne zaostaje za platama u okruženju. Prema tome treba to uvažiti i budite sigurni da će Vlada donijeti ispravnu odluku - poručio je Radovan Višković, premijer Srpske.

Poslodavci nisu za povećanje minimalac, ali jesu za veći neoporezivi dio plate koji je sad 500 maraka. Ako bi se ovaj iznos uduplao, šta bi to značilo za radnike?

- Onaj ko ima 800 dobio bi 30 maraka, 1.000 50 maraka, 500 ne bi dobio ništa - dodao je Trivić.

Ranka Mišić predsjednica Saveza sindikata, naglašava da ako bi se išlo sa tom varijantom onda bi tu morala biti saglasnost Vlade Republike Srpske.

Nekim izmjenama zakona u slučaju povećanja neoporezivog dijela plate, i radnici koji rade za minimalac dobili bi veći lični dohodak, kažu poslodavci. Vlada se o neoporezivom dijelu ne izjašnjava, ali podsjeća da određenim podsticajima pomažu poslodavce.

- Ako je neko svom radniku povećao platu za 100 maraka, on ima obavezu da plati 62 marke na tih 100 maraka. Kada mi vratimo 70 odsto na tih 60, to je više 40 maraka. To znači da on na povećanje plate od 100 maraka treba da vrati 20 maraka - pojasnio je Višković.

U posljednje dvije godine putem Zakona o podsticajima iz budžeta poslovnoj zajednici vraćeno je više od 40 miliona maraka na povećanje plate. U realnom sektoru u ovom periodu lični dohoci rasli su za 20 odsto.