latinica  ћирилица
30/04/2021 |  19:06 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Zloupotrebe u Šumskom gazdinstvu "Borja", šteta veća od milion KM (VIDEO)

Zloupotrebe u Šumskom gazdinstvu "Borja" u Tesliću dovele su u tešku situaciju i oko 200 zaposlenih. Ministar Boris Pašalić pozdravlja podnošenje izvještaja nadležnom tužilaštvu protiv lica koja su osumnjičena da su oštetila ovo šumsko gazdinstvo. Poručio je da će krajem godine pod lupu i poslovanje tek imenovanih direktora šumskih gazdinstava.
Šumsko gazdinstvo "Borja" (foto: tvk3.info) -
Šumsko gazdinstvo "Borja" (foto: tvk3.info)

Šteta veća od milion maraka pričinjena nesavjesnim i nezakonitim radom, zloupotrebom službenog položaja, falsifikovanjem isprava, pustošenjem šuma u ŠG Borja Teslić, rezultirala je za sada izvještajem policije protiv sedam lica. Istraga nije završena pa se pretpostavlja da je šteta mnogo veća.

- Imamo dostavljene tri anonimne prijave i jedan izvještaj policije o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sumnji na nezakonitost u poslovanju ŠG Borja Telić i određenih privatnih preduzeća - naglasila je Slobodanka Lukić, Okružno tužilaštvo Doboj.

Važno je da institucije rade svoj posao i da se nelegalnim pojavama u šumarstvu stane u kraj, kaže resorni ministar.

- Tako ćemo i nastaviti. Krajem godine kada vidimo kako su poslovala šumska gazdinstva i gdje god bude negativan finansijski rezultat, bez obzira na razloge, ići će se na smjene, jer krajnje je vrijeme da se svi uozbiljimo - poručio je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zbog gubitaka Vlada Srpske smijenila je nedavno direktore u 12 šumskih gazdinstava. Najteža situacija upravo je u ŠG "Borja" u Tesliću, gdje gubici premašju 1,4 miliona maraka. Dugogodišnje negativno poslovanje kulminiralo je u prošloj godini, a rukovodstvo se mijenjalo tri puta za samo nekoliko mjeseci. Zbog svega toga u teškoj situaciji je oko 200 zaposlenih. Plate im kasne, a u sindikatu kažu da su s novim direktorom postigli dogovor o isplati.

- Do 15. maja trebala bi biti isplaćena još jedna plata od februara. Isplatili smo dio regresa, novi menadžment pokazuje volju da se pokuša što prije izaći iz ovih problema - rekao je Dušan Marković, predsjednik Sindikalne organizacije ŠG "Borja" Teslić.

Uštede, sprečavanje bespravne sječe, zaštita šuma i podmlađivanje, to je put za koji u Šumama Srpske misle da donosi rješenje njihovih problema. Prošle godine urađen je i master plan pošumljavanja i njege šumskih kultura.

- Tek će prvi efekti da se osjete nakon 10 godina , ali mi krećemo s tim i naš centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju će da prilagođava proizvodnju sadnog materijala tom master planu  - poručio je Slaven Gojković, v.d. direktora ЈP "Šume Republike Srpske".

Ljubica Lukač, v.d. direktora Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju Doboj, poručuje da je to šansa da se plasira sadni materijal.

- I tu mi vidimo prostor da centar zaživi i da naša proizvodnja se iskaže, da plasiramo veći broj sadnog materijala - rekao je Lukač.

Novim direktorima neće biti lako niti imaju mnogo vremena da isprave brojne negativnosti . Nadu ulijeva to što su gazdinstva preuzeli ljudi od struke i sa iskustvom, pa se od njih najviše i očekuje.