latinica  ћирилица
01/05/2021 |  13:04 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

U Beogradu odata počast stradalim u "Bljesku"

Udruženja izbjeglih i raseljenih iz Hrvatske su polaganjem vijenaca na spomenik stradalim Srbima u ratovima devedesetih u Tašmajdanskom parku u Beogradu odali počast stradalim Srbima u akciji "Bljesak" u Zapadnoj Slavoniji prije 26 godina.
U Bogradu odata počast stradalim u "Bljesku" - Foto: TANЈUG
U Bogradu odata počast stradalim u "Bljesku"Foto: TANЈUG

Predsjednik Udruženja "Zavičaj" Nenad Abramović izjavio je novinarima da je posljedica akcije "Bljeska" bilo kompletno etničko čišćenje srpskog naroda iz Zapadne Slavonije koje je počelo 1991. godine akcijom "Otkos" u kojoj je protjerano oko 4.000 Srba.

On je pozdravio što Srbija poslednjih nekoliko godina dosta ulaže u kulturu sjećanja i to što su se Srbi okrenuli sebi.

- Ako sami sebe zaboravimo, drugi nas neće podržati - rekao je Abramović i naveo da će udruženja nastaviti da obilježavaju stradanja srpskog naroda, "kojih je u 20. vijeku bilo previše".

Milorad Munikravić je ispred Јedinice za specijalne operacije "Crvene beretke" rekao da je "Bljesak" bila teroristička akcija kojom je Hrvatska uz pomoć NATO-a napala zaštićenu zonu UN i počinila jeziv zločin.

- Tada su stradali mnogi civili jer su oni bili cilj napada - rekao je Munikravić.

Predsjednik Udruženja boraca Srpske Krajine Milan Gaćeša nazvao je "Bljesak" ustaškom akcijom i dodao da je prošlo mnogo godina, a da se nažalost u Hrvatskoj i dalje priča ista priča.

- Dobro je što se svake godine obilježava kako bi narod znao šta se dešavalo i zašto su Srbi protjerani iz Zapadne Slavonije. Protjerani smo samo zato što smo Srbi - naglasio je on, prenosi Tanjug.

Danas se navršilo 26 godina od kada su oružane snage Hrvatske u akciji "Bljesak" sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, protjerali 15.000 Srba, dok je 283 ubijeno ili se vodi kao nestalo, među kojima 56 žena i osmoro djece.

Zbog ratnih zločina počinjenih u akcijama "Bljesak" i "Oluja", Haški tribunal pripremao je optužnicu protiv nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Franja Tuđmana koji je umro 1999. godine, a saslušano je i više hrvatskih oficira osumnjičenih za zločine protiv kojih nisu podignute optužnice.

Pred sudovima u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, protiv pripadnika hrvatskih snaga pokrenuto je nekoliko krivičnih postupaka za zločine u toj akciji, koji su i dalje u pretkrivičnoj fazi.