latinica  ћирилица
01/05/2021 |  14:56 | Autor: RTRS

Daun sindrom centar pokrenuo radno osposobljavanje kroz nova zanimanja

Daun sindrom centar Banjaluka pokrenuo je na Јahorini radno osposobljavanje osoba sa Daunovim sindromom kroz nova zanimanja kao što su sobarica, higijeničar i radnik u vešeraju.
Daunov sindrom Banjaluka - Foto: RTRS
Daunov sindrom BanjalukaFoto: RTRS

U sklopu programa "Osamostaljivanje, radno osposobljavanje i zapošljavanje Јahorina 2021" u saradnji sa OC Јahorina i Aparth hotelom Vučko Daun sindrom centae je uveo je radno osposobljavanje za pomenute djelatnosti.

Daun sindorm cenar, koji je jedini centar za socijalnu rehabilitaciju osoba sa Daunovim sindromom radno osposobljava osobe sa daunovim sindromom za konobare, kuvare koji su radili od 2018. godine u ZTC Banja Vruhica, a sada i na planini Јahorini.

- U saradnji sa ministarstvom poljoprivrede pokrenuli smo i osposobljavanje za vohare, pčelare i vrtlare - ističe se u saopštenju.

U saradnji sa istim ministarstvom u Komuni Banja Vrućica osobe sa Daunovim sindromom zasadile su 200 sadnica voha, a u doniranom plasteniku od ministra Borisa Pašaliha zasadili su povrhe, uskoro krehe i sjetva poljoprivrednih kultura u ovoj Komuni.

- Ukupno šest kuhara iz Daun sindrom centar Banjaluka predstavljalo je Republiku Srpsku na mehunarodnom omladinskom gastronomskom festivalu u Moskvi gdje su osvojili 1.mjesto i za to dobili priznanja jer su bili jedini učesnici osobe sa smetnjama u razvoju a takmičili su se u kategoriji studenata - dodaje se u saopštenju.

Od grada Moskve direktor Daun sindrom centra Zoran Јelih dobio je visoko priznanje za rad, kao i za sprovohenje socijalne rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom.

- Daun sindrom centar je 2016. godine, pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pokrenuo program socijalne rehabilitacije pod nazivom PAIN (Pokušaj Analiziraj Izvrši Nastavi) upravo na Јahorini, koji je od januara 2018. godine nastavljen u Banji Vruhici i sada ponovo nastavljen na Јahorini uz veliku pomoh i podršku direktora OC Јahorina Dejana Ljevnaića, gdje će se prve osobe sa Daunovim sindromom zaposliti - zaključje se u saopštenju.