latinica  ћирилица
01/05/2021 |  17:48 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Zeljković: Svaki soj virusa korona shvatiti ozbiljno (VIDEO)

Svaki soj virusa korona koji se otkrije treba shvatiti jako ozbiljno, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković, gostujući u našoj emisiji Zdravosfera.
Laboratorija - testiranje - Foto: RTRS
Laboratorija - testiranjeFoto: RTRS

Istakao je da se pojavio novi soj u Indiji.

-  Mjesta strahu nema, ali oprezu ima. Treba biti pažljiv i disciplinovan. Mi još nemamo dovoljno informacija o novom soju virusa korona koji se pojavio u Indiji. On je za kratko vrijeme zarazio veliki broj ljudi u toj zemlji, ali svi su ti podaci iz Indije relativni – istakao je Zeljković.

Prema prvim informacija, ono što indijski soj razlikuje od ostalih jeste dvostruka mutacija, ili takozvani supermutant.

- U pitanju je dvostruka mutacija na istom genu, odnosno na istom dijelu samog vurusa i to predstavlja osnovu da se virus brže širi – pojasnio je Zeljković.

Istakao je da je u Indiji povećana smrtnost, jer se više osoba zarazi za kratko vrijeme i tako dolazi po težih kliničkih slika.

- Generalno, pristupa se tako da se mjere prilagođavaju svakom novom soju. Sve univerzalne mjere, koje i mi imamo, djeluju protiv svih sojeva, jer se onemogućava kontakt sa virusom – izjavio je Zeljković.

Prioritet su i dalje nošenje maske, fizička distanca i pojačanja lična higijena.

Dodao je da se očekuju nove informacije od naučnika kada je u pitanju indijski soj.

- Institut za javno zdravstvo Srpske može da vrši sekvecioniranje virusa i već smo otkrili britanski soj. Sljedeće sedmice ćemo objaviti i prezentovati rezultate i tako postajemo dio svjetske mreže obavještavanja o određenim sojevima virusa korona, što je značajno za Srpsku – zaključio je Zeljković.