latinica  ћирилица
01/05/2021 |  19:08 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Pomoć Srbije od velikog značaja za Kozarsku Dubicu i Kostajnicu (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je pomoć Kostajnici i Kozarskoj Dubici, koje su u razornom zemljotresu pretrpjele velika oštećenja. Za ove zapadnokrajiške opšine, koje su u veoma teškoj finansijskoj situaciji, sredstva Srbije biće od neprocjenjivog značaja u sanaciji posljedica zemljotresa.
Pomoć porodicama u Kostajnici - Foto: RTRS
Pomoć porodicama u KostajniciFoto: RTRS

Baka Radenka Trivundža iz Kostajnice od 29. decembra prošle godine, kada je u razornom zemljotresu ostala bez krova nad glavom, živi u stambenom kontejneru. Kaže, teško joj je, ali se već navikla na ovakav život. Nada se da će njena kuća uskoro biti obnovljena.

- Voljela bih da imam svoju kuću. Teško je ovako, ali mora se trpiti - priča Radenka.

Opština Kostajnica u zemljotresu je pretrpjela ogomnu štetu. U alternativnom smještaju nalazi se deset porodica. Zgrada opštine, u kojoj su se nalazile gotovo sve opštinske institucije, zbog neuslovnosti je iseljena, uništene su i prostorije Radija Kostajnica, a veliku štetu pretrpio je i Srednjoškolski centar.

Obnova će, kažu iz opštinskog rukovodstva, sasvim sigurno koštati i mnogo više. Pokrajinska vlada Vojvodine već je pomogla Kostajnici donacijom građevinskog materijala vrijednog 100 hiljada evra. I bratska pomoć Srbije, koju je najavio predsjednik Aleksandar Vučić, mnogo će značiti, ističe načelnik opštine Kostajnica, Nikola Јanjetović.

- Najpotrebnije nam je da izgradimo kuće za one koji nemaju krov nad glavom. To je prioritet. Zatim je potrebno da osposobimo institucije da mogu funkcionisati u onom obimu koji je bio prije zemljotresa, kao i Srednjoškolski centar i opštinsku upravu  - dodaje Јanjetović.

Pomoć Srbije od velikog značaja biće i za Kozarsku Dubicu kojoj je zemljotres, takođe, nanio veliku štetu, koja je procijenjena na dva miliona maraka. Sredstva Srbije biće utrošena prvenstveno za sanaciju uništenih objekata.

- Mi još uvijek ne znamo obim tih sredstava, ali opština ima i drugih prioritetnih projekata po pitanju infrastrukture, poput kanalizacione mreže, ili sanacije klizišta na putu Knežica-Bačvani  - ističe načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Kozarska Dubica Darijan Babić.

Zemljotres je u Kozarskoj Dubici uništio 35 stambenih objekata, kao i zgradu opštinskog Centra za informisanje i kulturu u kome je smještena Radio-televizija Kozarska Dubica.